Сряда, 26 юни 2024

26.06.2024

Последвайте ни

Кметът на Кранево: Близо 15 000 души посетиха Фестивала на цацата (СНИМКИ)

Бяха събрани 2640 лева за 3-годишната Дени, за да проходи

„Селото не е било така пълно никога, по никое време, даже и в най-върло лято. Всички са много доволни и щастливи, въпреки, че в началото имаше скептични“.

Това каза кметът на Кранево Атанаска Иванова пред Про Нюз Добрич, днес, след като приключи четвъртото издание на Фестивала на цацата, организиран от сдружение „Зелени посоки“ и с подкрепата на Община Балчик.

Тя посочи, че според организаторите, близо 15 000 души са посетили фестивала за трите дни от 15 до 17 юни.

„Хората са много доволни, защото самата локация беше подходяща, имаше място за всички, имаше забавления за децата с аниматори на сянка и родителите бяха спокойни, имаше предостатъчно места за сядане и за хапване“, каза кметът на Кранево.

Атанаска Иванова сама подготви няколко порции риба цаца по специална местна рецепта с панировка и тайна съставка, събитието имаше и работилница за морски портрети, игри с балони, състезания за малки и големи, както и семейни игри.

На сцената през трите дни имаше интересна международна програма, а специални гости първата вечер беше популярната младежка група “Керана и космонавтите”, втората вечер – Boney M Experience, а малко преи тях бяха и комедиантите със шуто Тутурутка – смях до дупка, а третата на сцената излязоха Северозападния ор­кес­тър „Ви­во Мон­та­на“.

Затварят улици в Кранево и обособяват временни паркинги за Фестивала на цацата 2024 

“Всички бяха скептични за мястото, смятаха че ще е тясно и няма да е приятно и удобно, но сега всички са щастливи“, посочи Атанаска Иванова. Тя отбеляза, че хората вече питат за следващо издание и нямат търпение до следващото лято, затова искат още наесен.

Следващо издание ще има на 100%. Тази година, единодушно се гласува бюджетът на фестивала в Общинския съвет в Балчик, имаме подкрепата на общината. Надявам се догодина да получим подкрепа отново, сподели кметът на Кранево.

Тази година фестивалът беше с благотворителна мисия. Бяха събрани 2640 лева за малката Дениса Медхад Тахирова (Дени). Момиченцето е на 3 годинки, изключително борбена и смела. Поради ранното и раждане е със Спастична Диплегия, Повишен мускулен тонус, който и пречи да проходи самостоятелно. От съвсем началото са взети мерки, ежедневни рехабилитации, плуване, езда, упорита работа, но спастиката не намалява.

Родителите на момиченцето са намерили болница в която се извършва SDR- Селективна дорзална ризотомия в САЩ, щата Мисури, Сейнт Луис, където е получена надежда за подобряване на състоянието и премахването на мускулния и тонус. Получена е оферта, записани са в графика за първите дни на септември. Сумата, която е необходима с операция, шини, престой, транспортни разходи, рехабилитации е приблизително 130 000 лева.

Всеки може да се включи с дарение по дарителската сметка:

  • Титуляр – Дениса Медхад Тахирова
  • Банка ДСК
  • IBAN BG46STSA93000030864856
  • BIC STSABGSF
  • Основание – дарение за лечение
c