Понеделник, 01 юли 2024

01.07.2024

Последвайте ни

Каварна отбеляза Деня на Ботев и загиналите за свободата на България

Честването на 148 години от героичната гибел на Ботев се проведе пред бюст-паметника на поета-революционер в централния градски парк.
Тържествено слово за героизма и саможертвата на Христо Ботев и неговите четници поднесе Директора на Исторически музей – Каварна Пенко Георгиев:
„Неповторимата красота на творчеството му се превърна в трибуна, а величавата му саможертва - в завет за поколенията, за които България е съдба. И кой друг би
възкликнал така чисто и възвишено: „но…стига ми тая награда – да каже нявга народът: Умря сиромахът за правда, за правда и за свобода“. Слял в едно слово и дело, Ботев мечтае не само за свободна, но и за справедлива България. Думите му са така истински и общочовешки, че сякаш са писани днес. Като днешен звучи призивът му за промяна „…от отчаяние към действие, от действие към свобода и един по-добър живот…“ и „Присъствието ни тук днес е израз на огромната ни признателност към всички, дали живота си за родното място и за България. От славните защитници на Каварна, до стотиците знайни и незнайни каварненци загинали в борбите за независимост на България“.
Венци и цветя бяха поднесени, в знак на почит и признателност от община Каварна, Общински съвет, Исторически музей – Каварна, правителствени и неправителствени организации, граждани и гости на града.
Двуминутния вой на сирените, точно в 12:00 часа оповестиха отдаването на всенародната почит към паметта и делото на Ботев и на загиналите за свободата на България.
c