Събота, 06 юли 2024

06.07.2024

Последвайте ни

Калин Терзийски в Добрич: Отношението е това, което прави изкуството

Според писателя е много важна нагласата, с която подхождаме към света, иначе той би могъл да бъде и „купчина тор“. „Животът е и шега, и драма. И всъщност винаги е трагедия, защото завършва със смърт

„Отношението е това, което прави изкуството“, каза Калин Терзийски по време на представянето на своята книга „Мислодобив“ в Регионална библиотека „Дора Габе“ в Добрич.

Книгата представлява сборник с есета на различни теми от ежедневието, писани по време на COVID пандемията. Гостуването на писателя се осъществи със съдействието на семейство Манолови – най-четящото за 2020 г., каза в началото на събитието директорът на културния институт Теодора Денкова.

Според Терзийски е много важна нагласата, с която подхождаме към света, иначе той би могъл да бъде и „купчина тор“. „Животът е и шега, и драма. И всъщност винаги е трагедия, защото завършва със смърт. Ницше обаче е казал също много хубави думи за нагласата ни към живота – че тъй като той е трагедия, поне можем да направим така, че да е една много качествена трагедия“, допълни той.

„Зависи от нагласата на човек как възприема и произведенията на изкуството, които са важна част от живота. Често съм казвал с горчиво злорадство, че тази крушова дъска – така поне съм чел, „Мона Лиза“ на Папуа Нова Гвинея в джунглите вероятно ще бъде много високо оценена, защото тя е от много сухо и добро дърво и ще стане идеално за подпалки за някой огън, на който ще изпекат някой мисионер. Ние „Мона Лиза“ сме я превърнали в идеограма, в символ на нашата цивилизация и ѝ придаваме съвсем друга стойност и смисъл, и значение, и тежест, и чувствата ни към нея са абсолютно различни“, каза писателят и добави, че причината за това е именно в отношението, в нагласата.   

По същия начин „моите книги може да са пълен боклук, може и да са невероятни – зависи кой как тръгне към тях“, заяви Терзийски.

 

c