Понеделник, 01 юли 2024

01.07.2024

Последвайте ни

Какво се случи в българския футбол през 2023-а година?

Отиващата си 2023-а година отново не донесе на българския футболен фен класиране на Европейско първенство, а напротив – квалификациите бяха най-слабите от 1954-а година насам, когато "лъвовете "отново приключват без победа.
Но годината предложи емоции от най-различните нюанси на палитрата както на терена, така и извън игрището. Лудогорец спечели 12-а поредна шампионска титла, за неудоволствие на подкрепящите най-вече ЦСКА и Левски. "Армейските" фенове трябваше да преглътнат може би най-горчивата хапка в противоборството с този съперник, тъй като държаха титлата буквално в ръцете си два кръга преди края. Пропуск от дузпа на Иван Турицов обаче стави равенството 1:1 срещу ЦСКА 1948, а нататък разградчани не изпуснаха шанса си. И докато хората от "Българска армия" съжаляват за титлата, при "сините" обаче има много по-сериозни проблеми – финансова нестабилност, която влияе на резултатите, както и тотален разрив между двама от емблематичните лидери на тази общност. Наско Сираков и Станимир Стоилов – хората, които сътвориха "синята приказка от 2005/2006", днес са на диаметрално противоположни позиции за това как трябва да се развива любимият им отбор.
През втората част от годината футболната общественост видя втора оставка в рамките на три години от поста президент на БФС на Борислав Михайлов, окървавен протест в центъра на София преди мача с Унгария и есенен първенец Черно море (Варна).
Най-добрият български футболист в последните години Кирил Десподов се премести в съседна Гърция, а и без него Лудогорец с много катаклизми успя да излезе от групата си в третия турнир на УЕФА – Лигата на Конференциите.
Ботев (Пловдив) най-после се върна на стадиона си, а нов стадион ще има и за ЦСКА. През есента юношите до 19 години допуснаха срамна загуба от Андора, а тези до 17 години изненадаха приятно с преодоляване на първия квалификационен кръг.
През 2023-а година българският футбол загуби Петър Жеков – един от най-великите голмайстори. Същата тази 2023-а е и юбилейна за българския футбол, тъй като точно преди 100 години е създадена организацията, администрираща у нас най-популярната игра. Тогава тя се казва БНСФ или Българска национална спортна федерация.
 
Януари
На 4-и януари на заседание на местната управа Футболната федерация на Босна и Херцеговина реши да не продължи договора на Ивайло Петев. Българският специалист успя да спечели Лига В на турнира Лига на Нациите и да го класира за плейофите за участие на Евро 2024. Така единственият българин в треньорската професия в европейския футбол стана свободен агент.
Също така в първия месец на новата година БФС подписа договор с компанията за спортна екипировка "Макрон". Италианците смениха Joma с договор за 6 години или до 2028-а.
През февруари Кирил Десподов спечели за втора поредна година наградата за "Футболист на годината на България". За треньор номер 1 на България за 2022 година бе избран наставникът на Левски Станимир Стоилов. 
На 18-и февруари си отиде един от най-великите голмайстори в българския футбол изобщо. Петър Жеков, наричан Вълшебният стрелец, си отиде на 78 години. Жеков, свързван най-вече с рекордите си в ЦСКА, е първият от тримата българи, носители на "Златната обувка" през 1969-а година. Голмайстор на "А" футболна група в България рекордните 6 пъти, той започва пътя си по терените в Химик (Димитровград). Жеков е голмайстор номер 2 клубното първенство на България за всички времена.
По същото време започнаха и проблемите на Пирин (Благоевград), след като първият американски инвеститор в българския футбол Пол Белогур се оттегли от управлението.
март
На 7-и март Лудогорец се раздели със словенския треньор Анте Шимунджа, а на 12-и Ивайло Петев пое отбора и се върна за втори път в клуба, който сам разви като доминиращ в българския футбол преди 13 години. Някъде по същото време започнаха видимите проблеми в Левски между старши треньорът Станимир Стоилов и директорът Ивайло Ивков от една страна и Наско Сираков – собственик, от другата. "Имам принципни различия, не гледаме в една посока със собственика, с генералния спонсор и с колегите от Управителния съвет и от Надзорния съвет. Схемата е сбъркана изначално. Нарекох я шизофренна", заяви Ивков някъде в първите дни на месеца. Стоилов през цялото време беше с него.
В средата на третия месец беше подновена битката в съда за поста президент на БФС. Легитимността на Борислав Михайлов като законно избран президент на Българския футболен съюз бе препотвърдена. Тогава Софийският градски съд прекрати делото, заведено от два аматьорски футболни клуба от Плевенска и Бургаска област срещу проведения на 12 октомври 2021 година конгрес на БФС, който Михайлов спечели срещу прекия си конкурент Димитър Бербатов.
В последната седмица на месеца започнаха и Европейските квалификации за българския национален отбор. Първите четири мача на Младен Кърстаич начело на лъвовете в предходната година бяха оптимистични и публиката имаше високи очаквания. Но pеалността бързо се върна с две поражения – 0:1 от Черна гора на 24-и  и 0:3 при гостуването на Унгария на 27-и март.
В интерес на истината, срещу черногорците на стадиона в Разград българите вложиха много усилия, създадоха положения и можеха да си тръгнат с точка, ако Георги Русев беше вкарал в последната минута на добавеното време. Гостуването в Будапеща на фамозния стадион "Пушкаш Арена" обаче беше с много тъжен край, след като физически мощните унгарци вкараха три гола до почивката и след това свалиха рязко оборотите.
А легендарният сръбски защитник вече не беше приеман така радушно в България. Никой не обърна внимание на думите му, че "Трябват динамични играчи, които да отговорят на високо-скоростния футбол" и че България не разполага с такива. По българска традиция проблемите се търсеха там, където не са.
април
Противоречията на високите етажи на властта в ПФК Левски ескалираха в началото на месец април с две оставки. Тоталното различие във вижданията за това как трябва да се управлява, развива и подобрява Левски доведе до напускането на треньора Станимир Стоилов. Напрежението между него и собственика Наско Сираков тлееше във времето назад, няколко пъти Стоилов по време на регулярните си медийни брифинги "хвърляше стрелички" към управлението. Думите му обаче не доведоха до никаква реакция от страна на Сираков. Така на 8-и април треньорът обяви, че си тръгва от "Герена". За мнозина първият период на тандема Сираков – Стоилов е връх в развитието на синия клуб. Но както е казал някога идеологът на научния комунизъм Карл Маркс, "Историята се повтаря: първо като трагедия, после като фарс". Така завърши вторият период на управлението Сираков – Стоилов. Два дни преди напускането на Стоилов, от "Георги Аспарухов" си тръгна и Иво Ивков – адвокатът-изпълнителен директор, син на легендата Кирил Ивков и сочен за един от модерните футболни мениджъри. Така Сираков остана подкрепен само от Даниел Боримиров, а от този момент започна и войната на част от привържениците срещу него. За временен треньор на "сините" до края на сезона беше назначен Елин Топузаков. Бившият защитник и капитан на тима в този момент водеше дублиращия отбор и юношите до 19 години.
На 29-и април беше открит новия дом на Ботев (Пловдив) – стадион "Христо Ботев". Това се случи на мача с Левски и сложи край на 9-годишното чакане на поддръжниците на "жълто-черните". На символична церемония кметът на града Здравко Димитров връчи ключа на собственика на клуба Антон Зингаревич.
Съоръжението обаче прие първата среща в недовършен вид, а както ще стане ясно през есента, този казус коства и поста на Борислав Михайлов на върха на БФС.
В последния ден на месеца Лудогорец победи с 1:0 ЦСКА-София в среща от 28-ия кръг с гол на Игор Тиаго. Мачът нямаше решаващ характер за титлата, но ще бъде запомнен с прекъсването му за осем минути в 70-ата, когато публиката на червените обсипа с камъни и други Кирил Десподов, oпитващ се да изпълни ъглов удар.
май
На 20-и май Лудогорец и ЦСКА-София завършиха 2:2 в Разград, а разликата в точките беше една в полза на шампионите. Няколко дни по-късно, на връх празника 24-и май Лудогорец спечели Купата на България след успех с 3:1 над ЦСКА 1948, което стана предпоставка за трети дубъл с два трофея в историята на клуба.
Само след още четири дни ЦСКА-София победи с 1:0 Локомотив (Пловдив), а по същото време Лудогорец завърши 2:2 в Бистрица срещу ЦСКА 1948 и слезе от върха. Но драмата за титлата щеше да се разиграе в първите дни на следващия месец.
В началото на месец юни Лудогорец спечели 12-ата си титла и продължи доминацията си в първенството. Това стана обаче след болезнена драма за подкрепящите ЦСКА-София фенове. Няма български клуб, който да е вдигал шампионската титла в страната в 12 поредни сезона, а предишният рекорд от девет титли на ЦСКА отдавна е подобрен.
Най-напред двата отбора с име ЦСКА завършиха 1:1 по между си, което беше самоубийствено за тима от стадион Българска армия. Пропусната дузпа от капитана на "армейците" Иван Турицов лиши домакините от победата, а с това и от титлата. Малко по-късно разградчани надвиха Левски, а в последния кръг взеха три точки и от Черно море във Варна. Там единственото попадение вкара Матиас Тисера след центриране на Кирил Десподов от ъглов удар.
ЦСКА 1948 изпрати отличен сезон с 3-о място и първо участие в кратката си история в европейските клубни турнири. Няколко месеца по-рано те бяха приети и за членове на Европейската клубна асоциация. Левски остана на 4-о място и това беше четвърти пореден сезон за сините, в който те не спечелиха медали от първенството.
На 12-и юни Лудогорец (Разград) потвърди продажбата на нападателя Игор Тиаго на белгийския гранд Брюж за рекордна за България трансферна сума, като става дума за 7.9 милиона евро. Дни по-късно БФС изненадващо беше напуснат от шефа на Съдийската комисия Виктор Кашай.
В същото време националният отбор щеше да изиграе третата и четвъртата си европейска квалификация – гостуване на Литва и домакинство на силния тим на Сърбия в Разград. На 17-и юни българите тотално доминираха в Каунас срещу рано-рано останалите с 10 души литовци, но си тръгнаха само с 1:1.
Но само три дни по-късно българските национали направиха може би най-добрата си продукция и изпуснаха победата 9 секунди преди последния съдийски сигнал, за да фиксират второ поредно 1:1 – този път в Разград със Сърбия.
В българското първенство дойде истинска футболна икона от европейски мащаб. Испанецът Хосе Мария Бакеро пристигна като треньор на Славия, но едва ли и феновете на белите, а и самият той ще пазят приятни спомени от този тримесечен период.
Хебър (Пазарджик) направи история, запазвайки за първи път мястото си при най-добрите в две поредни години. Няколко дни по-късно един от популярните български отбори Берое (Стара Загора) смени изцяло собствеността си. На 12-и юни в града обявиха, че американската мениджърска агенция CRD Sport получава акциите на клуба, който едва оцеля в след победа с 1:0 над Спортист (Своге) в бараж.

c