Неделя, 07 юли 2024

07.07.2024

Последвайте ни

Как ще празнуваме 24 май - Културните събития за следващата седмица в Добрич

На 22 май от 10:30 часа пред стадион “Дружба” ще се проведе Киноложка изложба (състезание по красота за кучета) организирана от Професионалната гимназия по ветеринарна медицина “Проф. д-р Г. Павлов” в Добрич.

Вечерта от 18:00 часа в залата на Младежки център – Добрич ще се проведе Концерт „Слънчеви лъчи“ на клубни форми при Младежки център – Добрич и гостуващи състави.

В 19:00 часа в камерната зала на Драматичен театър „Йордан Йовков“ ще се играе Спектакъл „Примадони“ по Кен Лудвиг и с режисьор Стефан Спасов.

На 23 май от 16:30 часа на пл. “Свобода” пред паметника на Светите братя “Кирил и Методий” ще наградят педагози и директори на образователни институции за принос в развитието на образованието в Община град Добрич.

През целия ден желаещите ще могат да си направят безплатен абонамент в Регионална библиотека „Дора Габе“.

На 24 май в Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност от 9:45 часа пред паметника на Св. св. Кирил и Методий официални лица ще поднесат цветя, а гражданите ще могат да го направят през целия ден.

От 10:00 часа започва празничното шествие на учебните заведения в града, което ще премине от пл. “Свобода” до края на пешеходната зона и входа на Градски парк “Св. Георги”.

От 11:30 часа отново на пл. “Свобода” ще се проведе празничен концерт с участието на Представителна фолклорна танцова студия „Добруджа“ с главен художествен ръководител Стоян Господинов.

В 12:00 часа започва и празничен концерт на Български камерен оркестър – Добрич с гост-диригент Петър Тулешков пред сградата на Историческия музей в Градски парк “Св. Георги”.

От 11:00 до 17:00 часа е обявен Ден на отворените врати в Художествената галерия в Добрич, която преди дни отбеляза своята 60-а годишнина и по повода има изложена юбилейна изложба в три от залите.

От 9:00 до 18:00 с прекъсване за един час от 13:00 часа Ден на отворените врати е обявен и в Регионален исторически музей – Добрич с обекти: Музей в Градски парк „Св. Георги“, Етнографска къща, Дом-паметник „Йордан Йовков“, Археология.

На 25 май от 19:00 часа ще се проведат две събития от Културния календат на Община Добрич. Това са:

Спектакъл „Боряна“ от Йордан Йовков на Драматичен театър „Йордан Йовков” с режисьор Стефан Спасов, билети за който можете да закупите в Билетен център на Драматичен театър „Йордан Йовков“;

Спектакъл „Осъдени души“ на Драматично-куклен театър „Васил Друмев“ – Шумен с участието на Любомир Ковачев, Елена Петрова, Ники Илиев и др., билети могат да бъдат закупени на място, информация на 0899560602.

На 26 май от 10:30 часа в Регионална библиотека “Дора Габе” своето първо посещение в институцията на книгата ще направят от ДГ № 12 „Щурче“ по инициатива на Регионална библиотека “Дора Габе”

От 18:00 часа отново в Регионална библиотека “Дора Габе” ще бъде представена музикалната книга „Малахитовата гора“ на Мартин Иванов.

По същото време (18:00 часа) ще се състои Концерт на Хор „Добруджански звуци“, посветен на 160 години от създаването на „Messe solennelle“ от Джоакино Росини, диригент на състава е Елвира Пастърмаджиева, а солисти ще бъдат Галина Великова, Даниела Рабчева, Атанас Атанасов, Паско Ташев, Радослав Радев, на рояла Мария Славова. Билети ще могат да бъдат закупени от 16:00 часа във фоайето на залата. От 19:00 часа ще бъде излъчен „Воев“ – пълнометражен документален филм за Димитър Павлов Воев – вокалист и музикант, основател на култовата българска група „Нова генерация“ в залата на Младежки център Добрич.

От 26 до 28 май от 10.00 до 19.00 часа на пл. „Свобода“ ще се проведе Фестивал на занаятите и изкуствата – Добрич с Изложение на художествени занаяти, традиционни занаяти, приложни и изобразителни изкуства, работилница за млади таланти. Фестивалът ще бъде открит на 26 май от 10.30 часа. Следва музикална програма с Духов оркестър Добрич с диригент Стоян Монов от 11.00 часа. От 12.30 часа програмата продължава с Детска вокална група за автентичен фолклор, ръководител Мария Димитрова и Гайдарска група, ръководител Димитър Димитров от СУ „Св. Климент Охридски“. От 13.00 часа възпитаници на Професионална гимназия по транспорт, обслужване и лека промишленост от специалностите „Модист“ и „Фризьорство“ ще пресъздадът Ретро ревю с облекла и прически от началото на 19. век. От 13.30 часа Детска танцова школа „Жътвари“ с ръководител Антония Добрева ще танцуват, а от 17.00 часа – Смесен хор „Добрич“ при НЧ „Йордан Йовков -1870“, диригент Николай Нейчев.

На 27 май от 10.00 до 19.00 часа продължава Фестивал на занаятите и изкуствата – Добрич на пл. „Свобода“. Музикалната програма включва: 11.30 часа – Детска танцова студия „Добрич“ и Фолклорен танцов ансамбъл „Добротица“, гл. худ. ръководител Александър Александров; 12.20 часа – Галина Дурмушлийска и Детска певческа група „Жътвари“, ръководител Катя Грекова; 17.30 часа – Акордеонен секстет при НЧ „Йордан Йовков -1870“, ръководител Деян Дженков; 18.00 часа – Клуб за народни танци „Жътвари“, ръководител Мая Бърдарова.

На 28 май е последния ден на Фестивал на занаятите и изкуствата – Добрич на пл. „Свобода“ от 10.00 до 19.00 часа и последния ден на Изложение на художествени занаяти, традиционни занаяти, приложни и изобразителни изкуства, работилница за млади таланти. Музикалната програма за деня включва: 16.00 часа – Галина Дурмушлийска и майсторки клас по народно пеене; 16.30 часа – Детска фолклорна танцова студия „Добруджа", гл. худ. ръководител Стоян Господинов; 17.00 часа – Професионален фолклорен ансамбъл „Добруджа“, гл. худ. ръководител Стоян Господинов. Организатор на фестивала е Фондация „Добруджа – история, традиции, култура“ с партньорството на Община град Добрич.

В същия ден (28 май) от 11.00 часа в Държавен куклен театър „Дора Габе“ ще се играе куклен спектакъл „Мързеливата пчеличка“ на ДКТ „Дора Габе“, вход с билети на касата на театъра.

c