Как да боядисаме яйца с натурални продукти - опитът на Бианка Йовчева от Добрич

На Велики Четвъртък или Велика Събота по традиция в България се боядисват Великденските яйца. Как да боядисаме яйцата с натурални продукти, като куркума, лук, червено зеле, чай от каркаде, арония или брош можете да разберете от кулинарния блог на добричлийката Бианка Йовчева. Тя е позната като Бети от авторския блог „Вкусно с Бети“. Бианка боядисва яйцата с натурални бои, като използва само яйца, вода, оцет и хранителна съставка.
Ето какво откриваме в блога „Вкусно с Бети“:
Червени яйца
Поставете 3 с.л. сушени корени от билката брош тенджера, залейте с 800 мл водата и сварете за 10 минути. Добавете 2 с.л. оцет. Може да варите яйцата направо в отварата или да сварите предварително и да оцветявате, като държите в отварата, според нюанса, който искате да добиете - бледо розов или по-наситен. Пробвах и с тъмни яйца. Червеният цвят е по-наситен и не може да получите светъл нюанс, както при белите.
Жълти яйца с куркума
Поставете яйцата в тенджерата на един слой. Добавя се вода, 1 с.л. оцет и 1 с.л. куркумата. Леко се разбърква до разтваряне куркумата. Оставете на умерен огън да ври 15 минути. Извадете яйцата от тенджерата и оставете на решетка да се отцедят. Ако искате рохко сварени яйца, сварете предварително, колкото искате яйца и ги поставете горещи в предварително приготвената сварена смес. Дръжте, докато добият нюанса, който искате - за по-бледи цветове е нужно по-малко време.
Оранжеви и брик
Поставят се люспите на 10 глави жълт лук в дъното на тенджерата. Нареждат се яйцата. Добавя се вода и 1 с.л. оцет. Загрява се до завиране и се намалява огъня. Оставя се на слаб огън за 15 минути. Изваждаме яйцата и поставяме в голяма купа. Прецеждаме течността през цедка за кафе или чай и я изсипваме в купата с яйца. Държим, докато придобият нюанса, който искаме. Изваждаме яйцата от купата и оставяме на решетка да се отцедят.
Сини яйца
Нужни са:
яйца - сварени
3 чаши вода
6 пликчета чай от каркаде
2 супени лъжици оцет
Поставя се чаят в тенджерата и се залива с гореща вода. Добавя се оцета. Загрява се до завиране и се намалява огъня. Оставя се на слаб огън за 15 минути. Изваждаме пакетчетата. Поставяме сварените яйца в тенджерата на един ред. Държим докато добият желания нюанс. Изваждаме яйцата и оставяме на решетка да се отцедят. Ако искаме състарен ефект, след около 10-15 минути леко претриваме на места с пръсти отделящия се горен слой на яйцето. Връщаме обратно в отварата.