Петък, 03 май 2024

03.05.2024

Последвайте ни

Известната писателка Здравка Евтимова се срещна с литературната общност в Каварна

Една вълнуваща среща с известната българска авторка Здравка Евтимова бе осъществена в навечерието на 23-ти април – Световен ден на книгата и авторското право в Арт-клуб „Ретро“ при НЧ „Съгласие-1890“ – гр. Каварна, съобщават от читалището.

Залата се оказа тясна да събере многобройните почитатели на перото й.

След кратко представяне от домакините, пернишката майсторка на думите грабна микрофона и с всяко следващо изречение завладяваше публиката, пленена от невероятното й дар – слово. Изключително земна, скромна, но с много силно присъствие и харизма, тя сподели лични и съкровени свои моменти и преживявания, които са формирали характера й и цялостната й личност.

Достоен представител на съвременната българска литература, Евтимова е завършила Английска филология и е автор на кратки разкази, публикувани в 32 страни по света, носител на национални и международни награди.

С тънко чувство за хумор и топли чувства, авторката сподели спомени, свързани с двете жени, превърнали се в стълб и опора в живота й – майка й и баба й. Не пропусна да очертае и бащината фигура, разбира се, бащата, към когото питае дълбока обич и признателност.

Здравка Евтимова разказа и за първите си опити в писането и срещата й с поетесата Станка Пенчева, чиито спомени за нея я върнаха към първата й пишеща машина и трудният път на закупуването й. Във тази връзка пролича трудолюбието й, тъй като авторката не скри, че обича да постига всичко с честен труд, вместо да разчита нещата да се случват наготово.

Пернишката авторка разказа и за работата си като учител, как се е стараела да възпита в учениците си интерес към предмета и стремеж към знание. Сподели дори, че макар и строга тогава, се радва, че и досега получава ласкави писма по електронната поща от бивши свои възпитаници.

В увлекателния си монолог тя често отправяше препратки съм някои от разказите си, посветени на нейни роднини, оставили трайна следа в живота й. Присъстващите постепенно добиваха представа за родителите й – строгата, педантична и практична майка, добродушният и благ баща и любящата баба.

Евтимова сподели и че е благословена с шестима внуци, но най-голямото й желание е да има внучка, кръстена на нея. Пожелаваме й го от сърце.

Разбира се, имаше въпроси и от присъстващите към нея. Освен женските, кои са мъжките фигури в живота й, от които получава подкрепа; как се е стигнало до това неин разказ да бъде включен в английските учебници; от всички места, които е посетила, как и защо е избрала нашия регион.

Евтимова сподели, че има имот в близко до града ни село, че обича селския труд и едно от хобитата й, чрез което релаксира, е ашладисването на дървета.

Бурно аплодирана от публиката, в която присъстваха много учители, членове на литературния клуб при читалището, жители и гости на града, Здравка Евтимова завърши с думи, величаещи доброто и заклеймяващи завистта и злобата сред хората.

По време на събитието посетителите имаха възможност да си закупят екземпляри от 7 нейни заглавия и да получат автограф от авторката,която разписа наистина много книги, оставяйки послание към всеки любител на перото й.

 


Снимки: Мариана Лазарова, Анна Томова, Ивайло Василев

c