Неделя, 30 юни 2024

30.06.2024

Последвайте ни

Изложбите за Йовков на РИМ-Добрич ще гостуват в родното място на писателя Жеравна

Двете експозиции на Регионалния исторически музей в Добрич „Пътуване из света на Йордан Йовков“ и „Йордан Йовков – „Живот в словото“ ще гостуват в родното село на писателя Жеравна. Изложбата ще бъде открита на 6 юли в 17.30 часа в сградата на Художествена галерия „Христо Тодоров“ в Жеравна. Организатори са РИМ Добрич и Историческият музей в Котел.

Фотодокументалните изложби представят безсмъртието на Йовковото име и творчество. Те са създадени от екипа на Дом-паметник „Йордан Йовков“ в Добрич – д-р Кремена Митева, Маринела Паскалева, инж. Йорданка Славова, Магдалена Трифонова и Десислава Димова. За тяхната подготовка е използван богатият музеен фонд на Дом-паметника „Йордан Йовков“.

Фотокументалните изложби от Добрич ще гостуват на Историческия музей в Котел до края на месец септември 2024 година.

Двадесетте табла на изложбата „Пътуване из света на Йордан Йовков“  разказват по достъпен начин личната история на човека Йовков и неговото пътуване към художественото съвършенство в литературата. Документи, ръкописи, фотоси и кратки текстове запознават музейната публики с един обикновен на пръв поглед живот, чийто център става творчеството. Д-р Кремена Митева казва че: „Йовковото творчество е безкрайност, в която се вглеждаме и достигаме до собствения си хоризонт. Затова общуването с писателя винаги е много лично. Надяваме се нашата изложба да е постигнала тъкмо това – всеки да открие своята гледна точка към Йовков, да усети, че писателят разговаря лично с него, както Вълкадин говори с Бога. Защото най-много имат да ни кажат мъдрите мълчаливци. Да замълчим и да се вслушаме, защото Йовков е сред нас и ни говори“.

Фотодокументалната експозиция „Йордан Йовков – Живот в словото“ представя скръбта на интелектуална България по загубата на Сеяча, Жетваря, Майстора на пеещото слово, което ще видим също на театралната сцена, на киноекрана, въплътено в музикални творби и да пътува като бяла лястовица по света. 20-те фотодокументални табла акцентрират върху знаците и местата на паметта, върху жестовете и символите на признателността, върху постепенното изграждане на нетленния образ на класика. Защото според един от носителите на литературната награда „Йордан Йовков“ – Илия Волен: „Истинският писател приживе работи, а живее след смъртта си“.

c