Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Изложба живопис реди волейболната легенда Георги Василев в библиотеката в Добрич

На 31 март 2023 г., от 17.30 ч., в Регионална библиотека „Дора Габе“ ще бъде открита изложба живопис на Георги Василев, любител художник, бивш треньор на мъжкия национален отбор по волейбол. Събитието е част от богатата програма на библиотеката, посветена на Националния маратон на четенето, който се провежда от 2 до 23 април.

Георги Василев е роден на 1 април 1953 г. в гр. Добрич. Завършва Строителен техникум, профил Архитектура в родния си град. От малък се увлича по рисуването, но любовта към спорта и волейбола надделява. Георги Василев е сред призьорите на най-големите волейболни форуми както като играч, така и като наставник. През 1981 г. той е в състава, класирал се на трето място в Европа на шампионат, на който страната ни е домакин. 5 години по-късно Георги Василев е помощник-треньор на мъжкия национален отбор, постигнал един от най-големите успехи на българския волейбол – бронзови медали от Световното първенство във Франция.

През 1981 г. Георги Василев е играещ старши треньор на волейболен отбор „Добруджа“. Той се завръща в Добрич от „Левски Спартак“ две години по-рано и за своя изненада само на 26-годишна възраст е поканен да води отбора в града. Още в дебютния си сезон като старши треньор класира „Добруджа“ в А група след 43 победи от 44 мача. През 1986 г. Георги Василев е помощник-треньор на селекционера Богдан Кючуков на Световното първенство за мъже във Франция, треньор на мъжкия национален отбор по волейбол през 1992 и 1998 г., треньор по волейбол в чужбина. В края на трудовата си кариера работи като преподавател по физическо възпитание в Добрич.

Преди три години се вдъхновява отново да рисува, използва акрилни бои и днес колекцията му наброява около 200 платна. Добричката публика ще има възможност да види малка част от произведенията на самоукия художник. С подкрепата на приятели, Георги Василев представя своето светоусещане чрез средствата на изобразителното изкуство в навечерието на 70-та си годишнина. Колоритните платна на волейболната легенда ще радват многобройните читатели на библиотеката от 31 март до 23 април 2023 г.

Очакваме ви на откриването на изложбата, на 31 март /петък/ 2023 г., от 17.30 ч., централно фоайе. Вход свободен!

c