Неделя, 30 юни 2024

30.06.2024

Последвайте ни

Изложба с илюстрации от книги на издателство "Точица" се открива в галерията в Добрич

На 27 юни 2024 г. в 17.30 ч. в Художествената галерия в Добрич се открива изложба с илюстрации от книги на издателство „Точица“ „Мисли, преди да пораснеш“.

Кирил Златков, Миглена Папазова, Ясен Григоров, Сияна Захариева, Пенко Гелев, Калина Мухова, Вяра Бояджиева, Милена Вълнарова, Мила Янева-Табакова, Юлиян Табаков, Анелия Пашова, Анна Цочева, Анна Георгиева, Аля Маркова и Ина Христова представят книги, издавани от създаването на „Точица“ през 2010 г. досега. Това са книги за мълчанието и за умението да говориш, светове на реалното и на въображаемото, на видимото и на отсъстващото. 

Селекцията от илюстрации е дело на Мариета Ценова. Изложбата се осъществява с подкрепата на програма „Създаване“ на Национален фонд „Култура“. Заедно с нея ще бъдат проведени творчески ателиета със Зорница Христова и Ясен Григоров. На тях децата ще имат възможността да измислят и нарисуват свой необикновен „домашен любимец“. Може би той ще стане техен въображаем приятел?

Когато детето и възрастният разговарят между две корици, възрастният пита детето, което е бил: „Какво научи, докато растеше?“ И много му се иска да е научил нещо, нещо ценно, което да каже на сегашните деца. Обаче детето, което е бил, мъничко му се смее. И като се вслушва в него, възрастният също се разсмива. Защото най-важните неща, които знае, ги знае от детето.

Художниците, представени в изложбата с илюстрации от книгите на „Точица“, показват различни моменти от този разговор между малкото и голямото. Повече от двайсет художници намират своя път към общуването с децата през книгите и през образите. Всеки от тях разказва една история, един сюжет – свързани с тези на книгата, но и съдържащи размислите на своя автор за свободата, за смеха, за вниманието към света или обратно, за радостното невнимание на въображението. За това колко приятна може да бъде хармонията между отделните елементи – и колко живително може да бъде нарушаването на тази хармония!

Изложбата ще остане до 22 юли.

c