Събота, 06 юли 2024

06.07.2024

Последвайте ни

Изложба на бижута представя в „Двореца“ в Балчик дизайнерът Ангелина Цветкова (СНИМКИ)

Дизайнерът Ангелина Цветкова представя авторски бижута в Държавен културен институт – Културен център „Двореца“ в Балчик.

Изложбата „Езерото на дълбоките въздишки“ може да бъде разгледана в галерия „Тунела“ до 14 юни. Колекцията е подготвена още през 2019 година, но обстоятелствата са възпрепятствали нейната по-ранна реализация, сподели Цветкова пред журналисти.

Миналата година, посещавайки „Двореца“, много ми се прииска тя да е точно на това място, което е свързано с живота на кралица Мария, с Ботаническата градина, с усещане за хармония. Тука има и мост на въздишките. Нещата се развиха някак естествено и заглавието си дойде на мястото, допълни тя.

Най-новата ѝ колекция включва три брошки, колие, гривна и обеци и е вдъхновена от серията картини „Водни лилии“ на френския импресионист Клод Моне. Изложбата представя и бижута от предишните серии „Полъх“ и „Ноктюрно в 925“ – заради пробата на среброто, с което Цветкова работи. Последната е вдъхновена от Шопен и Романтизма, а бижутата са по-аристократични и пищни, но същевременно ефирни, каза техният автор.

Ангелина Цветкова е родена в София. През 1994 г. завършва Средно художествено училище за приложни изкуства със специалност „Художествена обработка на метали“, а през 2000 г. – Националната художествена академия със специалност „Метал“. Член е на Съюза на българските художници и има четири самостоятелни и множество групови изложби в България и чужбина – Белгия, Германия, Италия, Нидерландия.

Освен с метал, Цветкова работи още със стъкло, порцелан, хартия, текстил, корал, естествени камъни. Други нейни колекции са вдъхновени от музиката на Джордж Гершуин (The Man I Love) и древногръцкия митологичен герой Ерос („Ангел“).  

  

c