Понеделник, 01 юли 2024

01.07.2024

Последвайте ни

Италия се отказва от плановете за удължаване на данъчните облекчения за чуждестранни попълнения на футболните клубове

Правителството на Италия отхвърли проектопредложението, което щеше да продължи до края на февруари данъчните облекчения до 50 процента върху заплатите на новите попълнения от чужбина на футболните клубове, което предизвика критики от представители на отборите в елита.
Мярката, която трябва да изтече на 31 декември, е в сила от началото на 2020-а и е специално гласувана за Серия А.
Поетапното му премахване означава, че италианските клубове няма да могат да разчитат на данъчните облекчения за чуждестранни попълнения, които ще привлекат през предстоящия януарски трансферен прозорец.
Серия А, която лобира за удължаване на този закон, заяви, че решението на правителството е контра продуктивно.
"Нежеланието да се удължи мярката всъщност ще направи отборите по-малко конкурентоспособни, което ще доведе до спад в приходите, по-малко ресурси, които да бъдат разпределени за Академиите на футболните клубове, намалено качество на продукта и следователно по-малко приходи за страната", се казва в изявление.
Заплатите на играчите са най-големият разход за клубовете от Серия А, а поддръжниците на стимулите казаха, че са помогнали на италианските отбори да привлекат най-добрите чуждестранни таланти и да се конкурират с по-богатите първенства като Висшата лига на Англия.
Президентът на Лацио Клаудио Лотито, който е и сенатор от съуправляващата партия "Форца Италия", лобира за запазване на данъчните облекчения, но то беше отхвърлено от коалиционните партньори на правителството, включително Лигата.
"Облекченията за чуждестранните футболисти, които печелят милиони, са неморални, защото клубовете трябва да инвестират в млади италиански играчи и да не плащат прекалено много на чужденци, които често са посредствени футболисти", каза депутатът от лигата Лука Токалини.

c