Четвъртък, 04 юли 2024

04.07.2024

Последвайте ни

Историята на Мария Славова и нейния любим инструмент – органът в Добрич

Мария Славова: За тези над две години наистина страдах за моя инструмент

След дълъг ремонт на концертна зала “Добрич”, позната и като Органовата зала, заради внушителния музикален инструмент, залата днес ще отвори официално врати, за да посрещне вярната си публика.

Първите гости в залата по-рано днес бяха участниците и гостите в тържественото заседание на Общинския съвет, към които органистката Мария Славова отправи музикален поздрав. Така залата за първи път от повече от 2 години попи от красивия и величествен звук на органа в присъствието на публика.

Самата Мария Славова е развълнувана от допира си до любимия инструмент. Макар че преди седмица за първи път изпробва реставрирания и почистен орган с неговите над 3 000 дървени и метални тръби, дългото очакване държи тръпката от всеки нов досег, а когато това се случва пред публика, вълнението нараства.

“За тези над две години наистина страдах за моя инструмент, защото тук съм започнала да се обучавам преди много години”, каза Мария Славова пред Про Нюз Добрич. Тя сподели и удовлетворението си, че домът на любимия й инструмент вече е обновен, залата е станала прекрасна.

За програмата тази вечер Мария Славова е заложила на Цезар Франк, защото счита, че този емблематичен майстор ще покаже инструмента в многото му сенки, като за тържествената сесия на Общински съвет Добрич Славова изсвири прелюд Фуга и вариация, като по-нежна пиеса, която е подходяща за случая. Пред широката публика на съвместния концерт с Български камерен оркестър – Добрич с диригент Арто Чифчиян, Духов оркестър – Добрич с диригент Стоян Монов, Хор „Добруджански звуци“ с гл. диригент Елвира Пастърмаджиева и Професионален фолклорен ансамбъл „Добруджа“ с гл. худ. ръководител Стоян Господинов, Славова ще изпълни героичната пиеса на Франк, която да покаже цялата мощ на органа.

Може би всеки забелязва, че на органа излизат по двама души - един органист и един асистент. Именно така инструментът запленява и Мария Славова, когато преди повече от 20 години е поканена да асистира на проф. Нева Кръстева. Мария споделя, че ролята на асистента е важна, тъй като инструментът е с партитури на три петолиния, като третото петолиние е за педалите. Асистентът е необходим, защото органът в Добрич е с 36 регистъра със специфики, които се комбинират, за което помага асистентът. Това важи и за по-малки и по-големи органи.

В Музикалната академия в София има клас по орган, в цяла Европа и Америка има школи и специалности, включително и за деца. Затова Мария е оптимист, че има бъдеще и ще има още изпълнители на орган. Тя съшо е имала школа по орган преди години.

Преди да започне да се занимава с орган Мария Славова е пианист с дългогодишен стаж, а той започва след като завършва музикалното училище във Варна с пиано и Музикалната академия в Пловдив.

Поканата да свири на орган от проф. Нева Кръстева е едно от най-щастливите събития за Мария Славова, което тя определя, като “чудо” и отговаря с “Разбира се, че искам да свиря на орган” и така проф. Кръстева става ментор на Мария Славова.

c