Събота, 06 юли 2024

06.07.2024

Последвайте ни

Испанецът Хесус Азог представи своята изложба с добавена реалност #WeTheArtists в „Двореца“ в Балчик (СНИМКИ)

Испанският художник Хесус Азог представи своята мултимедийна изложба #WeTheArtists в галерия „Тунела“ на Държавен културен институт – Културен център „Двореца“ в Балчик.

Експозицията и нейният автор посещават България за първи път благодарение на успешното сътрудничество между ДКИ и Институт „Сервантес“ в София. 

Азог сподели, че е очарован от „Двореца“, и го определи като идеално място за представяне на #WeTheArtists, тъй като неговият стил като човек на изкуството представлява микс от епохи и техники.

По време на откриването художникът обясни, че се вълнува от ролята на твореца в съвременния дигитален свят. Самият той е възпитаник на Севилската школа, но от 20 години се занимава с дигитално изкуство. Макар да изглеждат като нарисувани, изложените произведения са създадени на таблет, допълни Азог.

На няколко локации в „Тунела“ – и другаде из целия архитектурно-парков комплекс, испанският художник е разлепил стикери с QR код, който при сканиране „среща“ посетителите с виртуална танцуваща панда.

За Про Нюз Добрич Хесус Азог сподели, че подобни стикери е поставял – включително просто така, в различни градове в Белгия и Испания и в Ню Йорк, САЩ. Това, по думите му, е неговият начин да присъства на дадено място дори когато физически не е там.  

Гости на откриването бяха посланикът на Република Чили в Румъния Н. Пр. Мария Пиа Буста Диас и директорът на Институт „Сервантес“ в София Мария Луиса Сантос.

Хесус Азог е роден през 1975 година в Севиля. През 2004 година се мести в Брюксел, където живее и до днес, за да изучава магистратура по специалност „Трансмедия“ (изкуство, дизайн и нови медии – б. а.). Няколко месеца след пристигането си започва да търси работа, тъй като стипендията не покрива всичките му разходи.

Намира заетост в тематичния парк „Мини-Европа“, в плътен костюм на костенурка, разказва самият той в официалната си страница. „Отгоре на всичко ми викаха „комедийният артист“. Толкова далеч беше това определение от концепцията за изкуство, която преподаваха в университета – онази за галериите, музеите и вернисажите с шампанско“, допълва Азог.

#WeTheArtists може да бъде разгледана на живо до 12 юли, а виртуална разходка можете да си направите ТУК.

 

c