Неделя, 30 юни 2024

30.06.2024

Последвайте ни

Имена от световната сцена гостуват в Добрич за концерт с Камерния оркестър

Български камерен оркестър – Добрич ще изнесе концерт с известни гост диригент и солист. Концертът е на 26 юни от 18.00 часа в органовата зала.

Маестро Мартин Зигхарт от Австрия вече е дирижирал нашия оркестър миналата година и по негово мнение нивото на музикантите ни е много високо и той с удоволствие приема поканата. Другото име в концерта е на Симеон Гошев - млад български пианист, който живее и твори във Виена.Неговите ярки и вълнуващи интерпретации, особено на произведения от Виенските класици и композиторите от ХХ и ХXI век са високо ценени в цяла Европа. Само през 2023 г. богатата му концертна програма включваше соло концерти в залите на Музикферайн - Виена, Кралския театър във Варшава, Моцартеум в Залцбург и мн. др.

Концертира с невероятен успех в Германия, Унгария, Австрия, Италия и България. В биографията му присъстват записи за БНТ и БНР, Австрийското национално радиои Баварското радио. Носител е на престижни награди от международни конкурси за пианисти. От 2021 г. Симеон Гошев е официален артист на „Бьозендорфер“, представяйки една от легендарните марки пиана в света.

Мартин Зигхарт е диригент, ментор на многоуспешни диригенти, основател и директор на няколко фестивала, бивш дългогодишен главен виолончелист на Виенския симфоничен оркестър, органист, репетитор. Дирижирале множество оркестри, включително Philharmonia Orchestra London, NHK Symphony Orchestra Tokyo, Rotterdams Phiharmonisch Orkest и др.

Доайенът на австрийските диригенти, както го определя музикалната критика, е личен приятел на маестро Арто Чифчиян, диригент на Български камерен оркестър – Добрич. Самият маестро Зигхарт се изказва повече от ласкаво за него: „Арто Чифчиян е диригент, който може да даде облик на всеки голям ансамбъл.“

Програма:

Роберт Фолкман – Серенада за струнни № 1, оп. 62, До мажор

Йохан Себастиан Бах - Концерт за пиано и струнен оркестър № 7, сол-минор

Камий Сен-Санс – „Сватбена торта“ за пиано и струнен оркестър

Райнер Бишоф – Ларгодезолато

Волфганг Амадеус Моцарт – Нощна серенада № 6, Ре мажор, KV 239

Билети на касата на Концертна зала „Добрич“

Понеделник – четвъртък 10.00 – 17.30 ч. Цена 5 лв., за пенсионери и учащи 2 лв.

c