Четвъртък, 04 юли 2024

04.07.2024

Последвайте ни

Художничката от Шабла Красимира Славова с първа самостоятелна изложба в родния град

Първата си самостоятелна изложба, наречена „Фрагменти“, ще открие художничката Красимира Славова на 15 септември от 18.30 часа в Зеления образователен център в Шабла.

Красимира Живкова Славова е родена в Шабла, а към момента живее във Варна. Основното си образование завършва в Шабла, средното - в Езиковата гимназия в Добрич, а висшето - в СУ “Св. Климент Охридски“ – специалност българска и немска филология. Работила е като учител, журналист, преводач, дизайнер. Пребивавала е доста години в чужбина.

От малка обича да рисува и като ученичка печели национални конкурси. Първият й учител по рисуване е Александър Александров. Посещава школата по рисуване в Шабла, ръководена по това време от Люба Захова. Александър Александров и Люба Захова са хората, които я карат да заобича изкуството.

Любовта й към живописта се съхранява във времето и въпреки че не успява да намери време за платното и четката през годините, споделя, че тайничко винаги е вярвала, че някой ден ще започне отново да рисува. Всичко започва съвсем спонтанно, на шега, преди година, когато най-после решава да си купи бои и четки и започва да твори. Вълнуват я различни теми, от морската тематика, през литературата, митологията и музиката , до иконописта. Рисува пейзажи, портрети, животни, натюрморти, цветя, но предизвикателство за нея е човешкото тяло и изобщо Човекът и неговият дух. Цветовете са нещото, което я кара да мечтае. Използва ярки и слънчеви тонове, които носят топлина и усмивка на хората.

Решава да направи първата си самостоятелна изложба в родната Шабла, тъй като това е мястото, където са посети първите семена на любовта й към изкуството.

c