Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Художествената галерия в Добрич празнува своя юбилей с изложба на творци приятели (СНИМКИ+ВИДЕО)

Художествената галерия в Добрич отбелязва своя 60-годишен юбилей с изложба на творци приятели. Официалното откриване ще се състои от 18:00 часа днес.

„Избрахме този ден, 18 май, неслучайно – това е Денят на музейния работник и Международен ден на музеите; разбира се, с уважение и признателност към всички, които през годините са работили както за галерията, така и за културния живот на града, за да се формира този музей на изобразителното изкуство, с имиджа и престижа, които в момента притежава, и с богатата си колекция“, каза за Про Нюз Добрич директорът на културния институт Недко Недков.

Експозицията, озаглавена „60 години Художествена галерия – Добрич“, включва над 80 творби – живописни плана, рисунки, графики, плакати, колажи, скулптури, инсталации, дърворезби, пластики, на 49 автори от Добрич и цялата страна.

„Това са творци, които ние наричаме приятели на галерията – свързани по някакъв начин с историята, с дейността и настоящия ѝ художествен живот. Една част от тях са колеги, които през годините са работили в галерията, друга част са от основателите и участници в пленерите „Хартията“, други са изявени български художници, които откликнаха на нашите покани да им направим представяне в града“, допълни Недков.

До 13 юни посетителите на изложбата „60 години Художествена галерия – Добрич“ могат да се докоснат до произведения на ярки имена като Христо Кралев, Димитър Янков, Николай Тодоров, доц. д-р Ненко Атанасов, Явора Петрова, Веселин Дамянов – Вес, Николай Хандзъров и десетки други. 

c