Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Гости от Молдова и четири добруджански общини посрещна село Българево (СНИМКИ + ВИДЕО)

Гости от Молдова и общините Балчик, Генерал Тошево, Каварна и Шабла участваха в тазгодишното пето юбилейно издание на фолклорния фестивал „С песни и танци в Българево“.

Начало на програмата вчера и днес поставиха домакините от Танцов клуб „Българевци“ и Фолклорна група „Перуника“ при Народно читалище „Народен будител – 1940 г.“, което е организатор на форума заедно с Община Каварна. Вечерите приключиха с Огнено хоро с оркестър „Чар“.

Днес на сцената се изявиха фолклорни певчески и танцови състави и индивидуални изпълнители от Молдова и четирите общини. Най-младият участник бе 8-годишният Евгени Добринов от Генерал Тошево, който миналата година донесе на НЧ „Светлина – 1941 г.“ медал от Националния събор на народното творчество в Копривщица.

Гости на събитието бяха още певческа група „Преселски накит“ и танцова формация „Фолклорна магия“ при НЧ „Свобода – 1897 г.“ в с. Гурково и ПГ „Пъстроцвет“, в която участва и кметът на балчишкото село Тодор Георгиев.

По традиция за здраве и берекет бе раздаден курбан, благословен от архимандрит Методий Хлебаров – игумен на манастир „Света Екатерина“ в Българево.

На втората фестивална вечер селото огласи народната певица Калинка Вълчева.

 

c