Събота, 03 август 2024

03.08.2024

Последвайте ни

Горят над 1500 декара гори в област Добрич, става страшно, ако се прехвърли в Румъния

От обяд гори пожар в гора край село Лозница на територията на община Генерал Тошево, близо до границата с Румъния.

Огънят почти е локализиран, но има още доста работа. Площта е над 1500-2000 декара, коментира за Про Нюз Добрич директорът на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ комисар Дарин Димитров.

По думите му населени места не са били застрашени. Притеснителна е опасността огънят да се прехвърли в Румъния. Пожарът граничи с резерват в северната ни съседка, който е непроходим. „Ако  огънят навлезе там, ще изгори целият резерват“, каза комисар Димитров. Около 17 часа това се е случило на едно място, но по думите му - от по-безопасната страна. Румънските пожарникари са го потушили.

С огнената стихия се борят огнеборци от Добрич и Генерал Тошево, горски служители, има и много земеделска техника.

„Лошото е, че гората край Лозница е непроходима и не може да се влезе вътре. Пожарът е на много голяма площ, фронтовете на пожара са много. В тъмната част на денонощието става още по-сложно“, коментира комисар Димитров. Той обясни, че към момента са останали два фронта на пожара. Трябва да бъдат локализирани и да се прекрати горенето. Ще останат локалните огнища в гората. През нощта екипите ще пазим, за да не излезе огънят от гората.

Има комуникация с румънската страна чрез Националния оперативен център. В северната ни съседка следят ситуацията от тяхна страна на границата.

c