Четвъртък, 09 май 2024

09.05.2024

Последвайте ни

Гимназисти в Добрич изработват костюм за новия спектакъл на драматичния театър (ВИДЕО)

Първата премиера за 2024 г. на ДТ “Йордан Йовков” в Добрич е „Криворазбраната цивилизация“ с костюм, изработен в ПГ ТОЛП

„Криворазбраната цивилизация“ е новото заглавие от афиша на драматичния театър “Йордан Йовков” в Добрич. Режисьор на спектакъла е Костадин Бандутов, а в ролите влизат актьорите Красимир Демиров, Татяна Христова, Мила Боянова, Валери Марков и други членове на трупата. Чуждопоклоничеството, отричането на собствената народност, издигането в култ на модното и лъскавото Добри Войников осмива и порицава в комедията. А един от ключовите образи е този на Димитраки, синът на Хаджи Коста, в който влиза актьорът Георги Георгиев.

"Димитраки е човекът, който е бил в чужбина. Той е получил учение, но за съжаление, това учение не му е донесло никаква полза. Димитраки е човекът, който първи е разбрал криво цивилизацията", разказа Георги Георгиев.

Баща му Хаджи Коста казва – “Учение е това, което може да ти свърши работа”. Връщайки се, Димитраки започва да маха крачоли с французките контета.

Така героят е на път да “пропадне”, неразбирайки правилно как работи светът, а в днешно време можем да го припознаем в мнозина около нас.

"Да, може да е клише, но действително е актуална днес, може би повече от всякога – смята актьорът. Действителността е такава, ние сме готови да се отречем от своето, от родното, да го загърбим, защото видите ли, чуждото е по-хубаво от нашето. То в никакъв случай не е по-лошо, но защо то да не ни обогати?"

Образът на Димитраки е на повърхностен, увлечен по „вънкашната лъскавина“ млад човек. Той парадира с това, че знае алафрангата и може да се държим по европейски. Костюмът за персонажа му се изработва в Професионалната гимназия по транспорт, обслужване и лека промишленост в града.

"Облечен е, смело мога да кажа, добре. Но отново това е подражание. Имало е хора, които все още са носели приетия национален костюм, но е имало и хора, които са се носели алафрангата. Да, Димитраки е облечен именно така. Той е облечен по европейски", описва героя си Георгиев.

"Много се радваме, че артистът Георги Георгиев избра нашата гимназия и нашите ученици да изработим този костюм. Ние се зарадвахме, защото изработваме точно облекла по поръчка и на децата им е интересно да направим първа проба, след това втора проба на костюма", каза Пенка Андонова, учител в ПГТОЛП Добрич.

Учениците от професия “модист”, специалност “облекло по поръчка” имат задачата да изработят цял ансамбъл сценичен костюм. "Класически панталон с италиански джоб" е частта, която прави Анелия Йорданова, ученичка от 9 клас в ПГТОЛП.

"Фракът е нещо ново за нашите деца, защото те са го учили на теория, но никога не са го изработвали. Трябваше да направим кройките, те се включиха много активно в изработването. И така, с ентусиазъм работят", разказа Пенка Андонова.

За Анелия Йорданова е интересно когато прави нещата със собствени ръце. "Много е приятно. Някой като те попита въпрос и с гордост казваш, че ти си го направил със собствените си ръце", каза тя.

Актьорът Георги Георгиев също смята, че изработвайки такъв костюм, учениците от училището ще се докоснат до нещо различно от обичайното. "Техният труд ще го видят много хора, не само в Добрич, тъй като ние очакваме да пътуваме доста с тази пиеса".

Учениците и учителите в ПГТОЛП Добрич са благодарни на Георгиев и театъра за оказаното доверие за изработката на сценичния костюм. Първата проба вече е направена, предстои втора и изработка на костюма в срок.

c