Понеделник, 01 юли 2024

01.07.2024

Последвайте ни

Георги Джендов: Съществуването на „Градски транспорт Добрич“ е под въпрос

Състоянието на „Градски транспорт Добрич“ е критично. За това алармира на пресконференция днес председателят на групата общински съветници от „Възраждане“ Георги Джендов.

Поводът беше ситуацията отпреди два дни, когато градът осъмна без градски транспорт. „Хиляди наши съграждани станаха жертва на състоянието на „Градски транспорт”, на невъзможността автобусите да излязат и хората да отидат на работа и да изпратят децата си на училище“, каза Джендов.

По думите му обаче тази обстановка не е отсега, а са натрупвани сериозни проблеми във времето. Той в качеството си на председател на транспортната комисия е акцентирал върху тях от началото на Общинския съвет и заедно с другите членове на комисията се опитвали да предупредят кмета, че състоянието на градски транспорт е критично. Апелирали да се предприемат мерки, но такива не били взети.

Един час след като автобусите тръгнали, му се обадили да му кажат, че автобусите нямат гориво и ако цистерната не дойде, днес – петък, пак няма да има автобуси. С общи усилия и този проблем е решен, но само временно. По-големият проблем е, че има 330 000 лв. неразплатени за гориво към „Химойл“, 170 000 лв. са просрочените плащания на дружеството, а Общината е поела ангажимент да плати 90 000 лв. „Химойл“ вече няма особено доверие на дружеството, посочи общинският съветник.

Ние задаваме от месеци въпроса ще се дофинансира ли „Градски транспорт“ от Общината. Дали ще се тегли заем, дали ще се продават активи на дружеството, дали ще се вземат от резервен фонд. Оказва се, че, освен за гориво, няма пари и за заплати на работниците, които трябва да си получат възнагражденията си до 25 юни, посочи той. 

Градските автобуси в Добрич потеглиха, тепърва ще се решава за санкции на Катя Петкова (ВИДЕО)

„Отлагат се проблеми и те се натрупват. Питам кмета защо не се предоставят решения, за да се обезпечи тази услуга, която е и социална. Ние смятаме, че компетентните органи трябва да се произнесат дали е права Катя Петкова. За мен обаче кметът е виновният, трябвало е да предприеме необходимите действия“, каза още Георги Джендов.

Добрич е без градски транспорт, автобусите днес не излязоха от депото (СНИМКИ)

Той коментира и новината, че Добрич не е одобрен за изграждане на Индустриален парк. „Не само от Възраждане, а и други политически сили, непрекъснато задаваме въпроса кКакво се случва с Индустриалния парк и от Общината ни отговарят „Чакаме”. И се оказва, че от 23 април има писмо, че ние сме включени в списъка с недопуснати за техническа и финансова оценка проекти. Близо 2 месеца администрацията ни лъже. Пореден грандиозен провал. Паркът беше възможност да си спасим града икономически, но губим проекта“, посочи Джендов. Той твърди, че Добрич е имал лоби в институциите в София, за да може да получи финансирането за Индустриалния парк. Оказва се обаче, че не сме изпълнили елементарни документални изисквания. „Абсурдно е. Обвинявам кмета. За този парк се говори от 2008 година и накрая Йорданов го съсипа“, каза Джендов.

По думите му ремонтът на зала „Русалка” също е под въпрос. Тепърва ще се възлага енергийно обследване, още не са отворени офертите за проектиране, което ще отнеме месеци, а ние септември т.г. трябва да входираме замяната на един от одобрените вече инфраструктурни проекти с този за ремонт на залата. Според запознати с процедурите, това ще се провали няма да успеем да спазим сроковете и тя ще се доразруши.

c