Неделя, 30 юни 2024

30.06.2024

Последвайте ни

Градските автобуси в Добрич потеглиха, тепърва ще се решава за санкции на Катя Петкова (ВИДЕО)

„Причината да няма градски транспорт за момента е, че шофьорите на автобусите нямат подписани пътни листи от управителя на дружеството Катя Петкова, а тя в момента не е в дружеството. Правим всичко възможно упълномощено лице, което има право да подписва и има необходимия лиценз, който е свързан с превоз на пътници, да подпише пътните листи, за да могат шофьорите да изпълняват своите курсове“ – това обясни пред журналисти заместник-кметът Павел Павлов.

Припомняме, че сутринта Добрич осъмна без  градски транспорт, защото, когато отишли на работа в 4 часа шофьорите установили, че пътните им листи не са разписани.

Павлов се извини на гражданите на Добрич.

„Очевидно сме в ситуация, от която правим всичко възможно да излезем по най-бързия начин, но не искаме да допускаме незаконни действия. Искаме наистина пътните листи да бъдат подписани от оторизирано длъжностно лице, което има право да го прави. Съжалявам за причиненото неудобство. Същото го казват и шофьорите тук, някои от които са от 4.00 часа на работа и не могат да излязат, защото нямат подписани пътни листи, което само по себе си е изключително неразбираемо за мен. Безспорно е неприятен този факт, но правим всичко възможно най-скоро да излязат автобусите от гаража и да изпълняват линиите си“, посочи той. „Сами разбирате, че бяхме изненадани от тази ситуация, опитваме се да разрешим проблема, но без да нарушаваме закона“, каза още Павлов.

Обясни, че лично е разговарял с Катя Петкова, както и още 10 души.

„Тя смята, че след вчерашното решение на Общинския съвет от днес тя вече не е управител на дружеството, което не е така. Първо, решението на ОбС не е влязло в сила. То ще влезе в сила в законно установения срок. Второ, има изричен текст, който казва, че управителят на едно търговско дружество е управител до момента на вписването на новия управител в Търговския регистър. Така че в момента законният управител на „Градски транспорт” е г-жа Катя Петкова. Това, че тя не е тук в момента създава предпоставки за това неудобство за всички граждани, които ползват градския транспорт, да отидат на работа или да си заведат децата на училище или за някакви други нужди“, каза още Павел Павлов. Подчерта, че в момента не иска да говори за санкции, а да се разреши ситуацията. „Разбира се, тя ще бъде анализирана впоследствие и ще видим какви ще бъдат следващите ни действия“, коментира още Павлов. По думите му, е трябвало поне за първата смяна да има разписани пътни листи от предния ден, а такива няма.  „Съвсем искрено казвам, че съм изключително изненадан от ситуацията. За мен това е прецедент. Когато ти управляваш едно търговско дружество, ти носиш отговорност за него, до момента, в който си спрял да бъдеш управител. А случаят, както стана ясно, не е такъв“, добави още зам.-кметът.

В дружеството днес дойде лице, което има лиценз и може да разпише пътните листи, за да могат шофьорите да започнат да изпълняват своите задължения. „Г-жа Петкова все още изпълнява длъжността управител. Тя реално не е дошла на работа поради физическа невъзможност – може да е в болничен, може да е в неплатен отпуск, ние не знаем, но тя все още е управител“, коментира председателят на Общинския съвет Красимир Николов.

„Занапред ще направим всичко възможно да не поставяме нашите съграждани в такава ситуация. Проблемът е административен, а не технически или финансов“, каза още председателят на Общинския съвет. Той посочи, че решение за това дали да се потърси наказателна отговорност ще се обсъди в транспортната комисия. Ако тези действия са умишлени и не са законни – разписана отпуска или болничен, това означава рецидив от работното място, каза още Красимир Николов.

Към 11 часа днес в дружеството пристигна новоизбраният управител Георги Минков, който все още не е встъпил в длъжност и упълномощеното лице Първан Първанов, който има лиценз да подпише пътните листи. Малко след това автобусите потеглиха

c