Неделя, 30 юни 2024

30.06.2024

Последвайте ни

Гайдари от област Добрич ще участват в XXII Национален конкур “Вълшебни ритми” в Нови пазар

Музиканти от област Добрич са сред над 150-те гайдари, които пристигат в Нови пазар за участие в XXII Национален конкурс за гайдари и инструментални камерни състави “Вълшебни ритми” 2024. В периода 14-16 в него ще вземат участие инструменталисти от Шумен, Добрич, Варна, Девня, Провадия, Долни чифлик, Дулово, Плевен, Пловдив, Стара Загора, Горна Оряховица, Котел, Несебър, Бургас, Лясковец и с. Константиново.

От 14:00 часа на 14 юни ще бъде открито събитието, като в първия конкурсен ден гостите ще се насладят на изпълненията на I група и концерт на Красимир Панчев. Във втория конкурсен ден са изпълненията на II и III групи както и дефиле на участниците в конкурса.

На 16 юни от 9:00 часа е началото на конкурсната програма на индивидуалните изпълнители от IV и V група. Слева участие на каба гайди, камерните състави и оркестри, и инструментални камерни състави с битови народни инструменти, които ще излязат в 10:00 часа. От 13:00 ч. ще се проведе награждаването на лауреатите, следвано от гала-концерт и закриване на конкурса.

Целта на конкурса е да издирва и популяризира нови, талантливи дарования, посветили се на фолклорното изпълнителско изкуство, да стимулира високо професионално майсторство и художествен вкус; да стане средище за обмяна на новаторски методики в съвременното обучение на фолклорни изпълнители.

Националният конкурс за гайдари и инструментални камерни състави „Вълшебни ритми“ Нови пазар е безценно преживяване за децата и младите хора, позволявайки им да се свържат с културното си наследство и да разпалят интереса към творчеството, съобщават организаторите. Той създава пространство за чудесата на българската народна музика, гарантиращо запазването на нашите културни традиции за поколенията напред.

Събитието е под патронажа на Министерството на културата и кмета на община Нови пазар и се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на културата.

c