Понеделник, 05 август 2024

05.08.2024

Последвайте ни

ФТК „Веселчани“ от Добрич е големият победител на Националния фолклорен фестивал в Николово

В рамките на традиционния събор на село Николово в Лесопарк „Липник“ се проведе и 11-ото издание на Националния фолклорен фестивал „Да се хванем на хорото, на Текето под небето“. Големите победители в атрактивната надпреварата и носители на наградата на кмета на община Русе Пенчо Милков стана Фолклорен танцов клуб „Веселчани“ от гр. Добрич. Събитието се организира от кметство Николово и НЧ "Пробуда 1901 г." и е с подкрепата на Община Русе.

Фестивалът бе открит от заместник-кмета на община Русе Борислав Рачев и кмета на с. Николово Златан Ванев.

„Съхранените традиции и духовността са здравите корени, от които винаги ще се нуждаем. Обичайте родния край, носете го в сърцата си и нека любовта към него винаги да води делата ви“, обърна се заместник-кметът Рачев към участниците и присъстващите на събитието. 

Във фолклорната надпревара се включиха 10 състава от различни краища на България. Те се състезаваха в три кръга, като в първия всяка формация трябваше да представи до 3 хора̀ от различни етнографски области на страната. Втори кръг включваше обработка на автентично хоро или сценично разработен сюжетен танц. Третият кръг бе представен на участниците непосредствено преди началото му, като съставите трябваше да излъчат свои представители, които да покажат своите възможности на сцената.

Специално жури в състав Богдан Донев - главен художествен ръководител на ФТТ „Найден Киров“, Радко Прокопиев – хореограф на ФТТ „Найден Киров“ и преподавател в НУИ „Проф. В. Стоянов, и Людмила Венкова - ръководител на Танцова формация „Липник“, оценяваха изпълненията на формациите.

ФТК "Веселчани" завоюва първа награда и награда на кмета на община Русе, отлиичен е и за най-добра хореография.

-  

c