Събота, 27 юли 2024

27.07.2024

Последвайте ни

Фолклорен вихър: Светът на танца завладя Добрич (СНИМКИ+ВИДЕО)

XXII Международен фестивал "Фолклор без граници" в Добрич бе открит

В Добрич започна XXII Международен фестивал "Фолклор без граници", който събра ентусиасти и любители на народните традиции от различни краища на света. Официалното откриване беше направено от заместник-кмета по хуманитарни дейности на Община град Добрич, Владимир Трендафилов.

Първата вечер на фестивала донесе много емоции и аплодисменти, благодарение на два забележителни състава от Уругвай и Грузия. Ансамбъл „Абориген – Уругвай“, ръководен от Герман Обиаге и Хулиана Пераса, представи богатата култура на страната си чрез танц и музика. Създадена през 2017 г., групата от град Канелонес изненада публиката с изпълнения на традиционното танго, веселата милонга и уникалния уругвайски стил кандомбе, който включва африкански ритми и ударни инструменти. Площад "Свобода" беше изпълнен с оживление, а зрителите не пестиха аплодисменти за талантливите артисти.

От Грузия, Аджарският държавен академичен ансамбъл за песни и танци „Арсиани“ вдъхнови публиката със своите изпълнения. Ансамбълът, създаден през 1921 г., носи името „Арсиани“, което на грузински означава "орел" – символ на сила и грация. Съставът демонстрира майсторството си в традиционни грузински танци, които са част от богатата културна история на Аджария. Публиката в Добрич помни грузинските изпълнения от предишни издания на фестивала и отново беше впечатлена от новите гости от Грузия.

Фестивалът продължава с наситена програма, като на 25 юли ще се проведе дефиле на участниците от 19:00 ч., последвано от концерти на състави от Китай и Тимор-Леще. На 26 юли фестивалът ще завърши с дефиле и концерт, включващ изпълнения на Представителната Фолклорна Танцова Студия „Добруджа“ от България, както и на ансамбли от Мексико и Коморски острови.

c