Събота, 27 юли 2024

27.07.2024

Последвайте ни

"Фолклор без граници" продължава с изпълнения на състави от Китай и Източен Тимор

Поради неподходящо метеорологично време на 25 юли концертът на Международния музикален фестивал "Фолклор без граници" ще се проведе в Концертна зала "Добрич" от 19:30 часа. Входът е  свободен, съобщават от Община Добрич.

Прогнозата за 26 вечерта е, че няма да вали, затова финалният концерт ще се проведе на първоначалното място – площад Свобода. Ако все пак времето се промени и настъпят някакви промени в мястото на концерта, организаторите ще съобщят допълнително.

Първата вечер на фестивала донесе много емоции и аплодисменти, благодарение на два забележителни състава от Уругвай и Грузия. Във втората вечер жителите и гостите на Добрич могат да се насладят на изпълненията на два азиатски състави. Първият е от Китай - Младежка танцова трупа на Шанхайската театрална академия, а вторият - Тимор Леще / Източен Тимор – Ансамбъл „Уейуко Уехали“.

Младежката танцова трупа на Шанхайската театрална академия е създадена през 2006 г. От самото си създаване и до сега, те реализират мащабни танцови спектакли и изнасят турнета в САЩ, Австралия, Сингапур, Япония и в др. страни по света. Професионализмът им е оценен с участие в големи национални събития като Олимпийските игри в Пекин през 2008 г. и Експо 2010 г. в Шанхай. Миналата година нашите съграждани се запознаха с традиционни песни и танци на четвъртата по големина държава Китай и останаха очаровани от изяществото на движенията на гостуващата трупа от столичната Пекинска танцова академия. В тазгодишното издание на „Фолклор без граници“, ансамбълът е от Шанхай – най – големия град в Китай. Древната култура и малко познатите традиционни танци бележат успеха на всеки спектакъл.

Ансамбъл „Уейуко Уехали“ е от столицата град Дили на Тимор - Леще/Източен Тимор с ръководител Кристовао Да Коста Рамос.  Създаден през 2015 г. и оттогава до сега представят пред света автентични танци и завладяващи ритми. Името на страната произлиза от думата „Тимур“, означаваща „изток“ на индонезийски и малайски. А „Леще“ означава „изток“ на португалски. Това е островна държава в Югоизточна Азия. Намира се на остров Тимор, част от Малайския архипелаг. Самият остров Тимор е разделен на Западен Тимор /Индонезия/ и Източен Тимор – Тимор Леще, от където са нашите гости. В тази малка островна държава живеят малайци - полинезийци, папуаси и китайци. Мирно съжителстват католици, мюсюлмани, протестанти, хиндуисти и будисти.

 

 

 

c