Понеделник, 01 юли 2024

01.07.2024

Последвайте ни

Филм за Христо Ботев записаха ученици от училището по изкуства в Добрич

Премиерата на „Минута мълчания“ е утре, 3 юни в концертната зала на училището

„Минута мълчание“ е името на филма, с който учениците от СУ „Св. Климент Охридски“ в Добрич отдават почит на големия поет революционер Христо Ботев и всички герои, дали живота си за свободата на България.

Учениците от 9.а клас на училището по изкуства, под ръководството на преподавателите си Светлана Николова и Радостина Калчева, създадоха филм за големия българин. В него те събират всички неосъзнати чувства, от това да си горд българин.

Филмът се състои от две части. В първата са включени неизвестни или по-малко известни истории за Христо Ботев. Климентовци се превъплъщават в образа на великия българин и любимите му хора. Пренасят ни в друго време, с истински декори и костюми.

Зад камерата е Биляна Талмазова от 11.б клас, която прави живи историческите образи от Възраждането.

Във втората част на филма са събрани голяма част от стихотворенията на Ботев. Те са записани в звукозаписното студио на училището от Николета, Радостина и Виктория от 9.а клас. Забравени снимки от живота на гениалния поет революционер също са включени във филма, за да припомнят за гордостта и любовта към този велик българин.

„Минута мълчание“ е един смел проект, който възпитава обич и почит.

Официалното му представяне ще се случи на 3 юни, понеделник, от 12:20ч., в концертната зала на училището.

c