Вторник, 02 юли 2024

02.07.2024

Последвайте ни

Филиал на независимите български писатели бе официално открит в Добрич (СНИМКИ)

Филиал на независимите български писатели в град Добрич при Народно читалище "Йордан Йовков - 1870 г." бе открит днес. Тържеството се проведе във  фоайето на зала "Зорница". В откриването взеха участие академик Марин Кадиев - председател на "Съюза на независимите български писатели", писателят от Генерал Тошево Георги Балабанов, който е заместник-председател на съюза, секретарят на читалището Красимир Масурски.

Към досегашните шестима членове на съюза филиалът е привлякъл и четирима нови, съобщи председателят на филиала Кирил Бързаков. Освен него и Георги Балабанов, членове на новата структура в Добрич са още Ема Георгиева, Цонка Николова, Дияна Василева, Елена Попова, Иван Лечев, М. Паданов, Ганчо Василев и Радка Петрова. Предстои поетесата Мария Куртева от град Измаил да се присъедини. Към ръководството на филиала е асоцииран управителят на издателство „Матадор”- Атанас Стоянов, който всестранно подпомага неговата организаторска и издателска дейност. Членовете получиха членските си карти лично от акад. Марин Кадиев.

„Без съмишленици и родолюбци нашата дейност е безсмислена и ненужна. Ние не можем да направим хората по-умни, но трябва и сме длъжни да им казваме истината и да им сочим верния път. Литературното творчество е барометър за ежедневието и показател за човешките поколения и сме призвани да го създаваме“, каза председателят на филиала в Добрич Кирил Бързаков

С ръководството на читалището е постигнато споразумение за съвместна културно-просветна дейност,  като се ангажират активно да подпомагат всички инициативи за принос в творческото развитие на града. Планират се премиери на нови книги, литературни беседи, срещи с изтъкнати поети и писатели, обсъждания и участия в национално-творчески инициативи, които ще утвърдят читалището като средище на духовността. По желание и инициатива на творци, които искат да се приобщят към идеята, ще бъдат провеждани тематични литературни прояви.

Филиалът на Съюза на българските независими писатели си поставя амбициозната задача да работи за издигане на духовния живот на Добрич и Добруджа.

c