Събота, 29 юни 2024

29.06.2024

Последвайте ни

ФИДЕ майстор Никола Кънов може да пропусне световното първенство по шахмат за юноши до 18 години заради това, че има твърде високо ЕЛО

Неуредиците в българския шахмат продължават с пълна сила и родиха поредна куриозна ситуация, която може да повлияе на участието на един от водещите млади български шахматисти на световното първенство за юноши до 18 години в Бразилия.
Става дума за 16-годишния ФИДЕ майстор Никола Кънов, който може да пропусне планетарния шампионат през октомври и ноември, тъй като е прекалено силен за квалификацията, която ще го определи българския представител. За това информират от лицензираната от Министерството на младежта и спорта Българска федерация по шахмат 2022 (БФШ 2022). Кънов, който има ЕЛО рейтинг от 2409 и е първи в България в ранглистата на своята възрастова група, е състезател на клуб "Елит", чийто председател е шефът на БФШ 2022 доц. д-р Венета Петкова.
Българският участник на световното първенство във Флорианополис се определя от лицензираната от ФИДЕ Българска спортна федерация по шахмат (БСФШ). За тази цел тя ще използва започващия на 30 юни в Котел Открит турнир за аматьори с рейтинг до 2400. Така заради 9 точки в повече Кънов няма право да участва в надпреварата и не може да се бори за квота за световното първенство.
БФШ 2022 и БСФШ са в конфликт още от миналата година, като и двете федерации претендират, че те са легитимната - едната, защото е призната от Министерството на младежта и спорта, а другата, защото е призната от Международната федерация по шахмат (ФИДЕ), но от това продължават да страдат единствено и само българските състезатели.
В началото на април месец БФШ 2022 проведе държавните първенства до 14, 16 и 18 години. Шампионите в тях не получават квоти за световните първенства, а самият Кънов не участва. Шампион до 18 години стана Християн Илиев от Шумен, който има ЕЛО от 1992 точки.
 
 

c