Понеделник, 01 юли 2024

01.07.2024

Последвайте ни

Евгени Черепов представи в Добрич новата си книга „Извън обхват“

В Регионална библиотека „Дора Габе“ в Добрич гостува Евгени Черепов, за да представи пред добричките читатели новата си книга „Извън обхват“, издателство „Жанет 45“. Един роман-пауза за хора, попаднали извън обхвата на съвремието си, извън обхвата на собствения си живот. Много човешки и непринуден разговор за смисъла да смениш посоката на професионалния си път в едни по-зрели, осъзнати години, за отговорността да бъдеш обичан учител и уважаван колега в една от най-елитните езикови гимназии в родния град Стара Загора, за баланса между любовта към писането, литературата и задължителния учебен материал в училище, но и за автоцензурата понякога, наложена по-скоро от нагласата на обществото.

Романът е изпълнен с препратки към класически романи: „Вълшебната планина“ на Томас Ман, „Идиот“ на Достоевски, „Дон Кихот“ на Сервантес - едно намигване и жест към четящите хора, но не самоцелно и императивно, а органично, без от това да страда романа. Героите на Черепов обитават широк възрастов диапазон – от 19 до 70 години, но обединени от едно – желанието да бъдат обичани. Част от тях са адаптивни персонажи, а други – втренчени в микрорамката на живота си, без да се интересуват от макрорамката. Авторът от своя страна не си позволява да окарикатури и да се саморазправи с тези от героите, които не харесва и чиято жизнена философия е далеч от собствените му виждания.

Големите теми в романа са отчуждението, лесното лепене на етикети, ускоряването на развитието и втренчените в себе си различни поколения, предубежденията, които пречат на разбирателството. Много въпроси повдигна разговора, част от гостите на събитието споделиха своя прочит и на първата книга на Евгени Черепов – „Добавено лято“, и за „Извън обхват“ – един роман, който искри от светлина.

В края на срещата директорът на библиотеката Теодора Денкова благодари на автора за споделените думи, за искрения и човешки разговор, за съзерцанието и живота извън обхвата на ежедневието.

c