Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Елка Няголова представя поетичната си книга „Парапет за душата“ в Шабла

„Не времето тече, а светлината“ – това е насловът на срещата – разговор на Елка Няголова с любителите на поезията в Шабла. Именитата поетеса ще гостува в морския град на 28 март и ще представи пред шабленската публика стихосбирката си „Парапет за душата“. Поетичната вечер ще започне в 17.30 часа в Зеления образователен център.

Поетичната книга „Парапет за душата“ излезе през 2021 г. с клеймото на издателство „Български писател“ и е носител на две национални награди.

„Стихотворения изповеди с неочаквана образност, с интонации от шепот до вик. Красиви и едновременно болезнени, апокалиптични картини, които те впримчват, всмукват те в силовото си поле. Картини, в които не просто минават на забавен каданс спомени от лично преживяното, а вълнуващ филм, в който сякаш е вграден онзи загадъчен „25-и кадър“ за внушение на подсъзнателно ниво, но не за да зомбира, а за да облъчи с просветление, обич и милост.“ (поетесата и преводач Надя Попова)

Елка Няголова е родена в Добрич през 1952 г. Завършва филология в София. Работи дълги години в централния периодичен печат. Член на Съюза на българските писатели, председател на Славянска академия. Авторка е на романа „Немите камбани”, както и на още 20 поетични книги, публикувани в България. Издала е още 11 книги в други държави – Русия, Франция , Украйна, Сърбия, Македония, Полша, Хърватия, Гърция, Република Сръбска. Удостоявана е с редица национални литературни награди, сред които: „Южна пролет”-Хасково за книгата „Не съм Пепеляшка”, „Изворът на Белоногата”- за цялостно творчество, Ботевата награда за поезия (на едноименното издателство), наградата „Мара Белчева”, първа носителка на Голямата награда „Дора Габе” за цялостно творчество, националната награда за родолюбива поезия „Георги Джагаров” (за книгата „Парапет за душата”), и наградата на СБП за най-добра поетична книга за 2021 г. Елка Няголова е лауреат и на редица международни награди.

c