Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Елка Няголова представи книгата си в Шабла

В Шабла се проведе среща-разговор с поетесата Елка Няголова, която представи последната си книга със стихове „Парапет за душата“. На фона на лирични музикални късове, изпълнени на пиано от Теофания Христова, в топлата домакинска атмосфера на Зелен образователен център, в компанията на местни общественици, читалищни дейци, учители или просто любители на изящното слово, гостенката в бяло сподели свои мисли за изкуството, човещината и обичта. Богатата й творческа биография, присъствието й в общественото пространство като поет, преводач, лауреат на конкурси, организатор на национални и международни форуми, даде на разговора много и богати отправни точки. Упование в светлата сила на миналото и много грижа за настоящето прозвучаха в думите на гостенката. Прочетените стихове от „Парапет за душата“ изпълниха с нов смисъл и съдържание надслова, под който премина събитието – „Не времето тече, а светлина“.
В края на задушевния разговор Елка Няголова направи дарение на библиотеката към НЧ „Зора 1894“ Шабла и Средно училище „Асен Златаров“ в града. Двете институции обогатиха фондовете си с поредица от антологии, издание на Славянската литературна и артистична академия, на която поетесата е председател.
Наричана „бялата лястовица на българската съвременна поезия“, Елка Няголова е и едно от лицата, свързани с местния Национален конкурс на името на Георги Давидов. Седмото му издание вече е в ход и стихове на млади поети продължават да пълнят пощенската кутия на конкурса. Разделяме се с поетесата, която ще журира творбите, надяваме се, за кратко – до тържествата по обявяване на новият лауреат на наградата.
Елка Няголова е автор на редица поетични книги, член на Съюза на българските писатели, Председател на Славянска литературна и артистична академия, директор за Балканите на Международната асоциация на писателите, действителен член на Академията за руска словесност и на Академия „Поезия”, главен редактор на сп. „Знаци”. През 2022-ра – в годината на своя 70-годишен юбилей – тя печели и Националната литературна награда за патриотична поезия „Георги Джагаров“.
c