Събота, 27 юли 2024

27.07.2024

Последвайте ни

Драматичен театър "Йордан Йовков" в Добрич търси средства за цялостно обновяване

От културната институция разполагат с делегиран бюджет и сами разпределят средствата, но са недостатъчни

Драматичен театър "Йордан Йовков" в Добрич функционира под специфичен модел на финансиране, който съчетава приходите от продажба на билети и субсидии от Министерството на културата. Стефан Спасов, директор на театъра, обяснява как работи този модел: "Ние сме т.нар. вторични разпределители под шапката на Министерството на културата. Всички пари, които образуват нашия бюджет, са свързани най-вече с продажбата на билети. Ние сме на делегирани бюджети и всичко, което си изкараме като продажба на каса – наши билети за наши спектакли, го пращаме на Министерство на културата и от там ни го връщат като субсидия. За всяко билетче, продадено от нас, те дават определена сума, за да може да се образува нашия бюджет."

Спасов подчертава, че театърът има значителна свобода при разпределението на средствата: "С този бюджет ние плащаме заплати, режийни разходи, нови постановки, реклама, ремонти, пътувания, така че ние определяме как тези пари да се разпределят. Колко да качваме заплатите, колко да увеличаваме щата, колко нови представления да правим. Дали можем да пътуваме, дали можем да си позволим текущи ремонти. Това зависи от нас, но методиката е така направена, че колкото повече продажи имаме, толкова по-добър бюджет реализираме."

Именно с тези средства бе платен ремонтът на стълбите пред културната институция, които дълго време загрозяваха централния вход на театъра. С делегирания бюджет предстоят е други ремонти на фасадата и специални первази срещу кацане на гълъби.

Моделът на финансиране има както своите плюсове, така и минуси. Според Спасов, този метод може да стимулира развитието на театъра при определени условия: "Когато се играе повече и когато има повече представления и турнета с добри приходи – да. Всички колеги знаят, че тази методика има плюсове и минуси. Това са плюсовете. Минусите са, че ние сме подчинени на вкуса на публиката. Ние сме принудени да правим неща и правейки ги, да мислим за продажбата им. Ние сме на тезгяха, на пазара сме. Принудени сме някой път не да рискуваме творчески и да направим нещо, което на нас ни се иска."

Въпреки тези предизвикателства, Спасов отбелязва и положителните аспекти: "Това не е лошо. Това е част от играта. Това понякога ни кара да сме по-изобретателни, за да привлечем хора."

Ще се случи ли дългочаканият ремонт на сградата на театъра и откъде ще намерите средства?

Невъзможно е с бюджета на театъра. Ако става дума за истински ремонт на фоайетата и на фасадата и на голямата сцена и на сценичната механизация става въпрос за 5-6 милиона лева. Това е изключено да може да се направи от бюджета на театъра.

Ние можем да си позволим да правим текущи ремонти, както ремонта на стълбите. Можем да си позволим да променим някаква техника на сцената. Можем да направим измазване, гримьорни, тоалетни. Да сменим балатум или мокет. Дотам ни стигат силите.

Няма театър, който да може да го направи.

За да може голям ремонт да се случи разчитаме на кандидатстване по проекти. Имаме една идея, което може да се случи в партньорство с Община Добрич. Продължаваме да търсим и други начини да намерим финансиране за това, но това иска финансова подкрепа от някъде, ако искаме това да се случи рано или късно?

От какво се нуждае салонът на театъра?

Залата се нуждае от мерки за енергийна ефективност. От решение за отоплението на салона, защото в момента той не може да се отоплява адекватно в зимните месеци. Трябва да се направи профилактика и ремонт на някои от сценичните механизации. Трябва да се смени осветление и осветителен пулт. Трябва ни нов балатум и в един момент и нови седалки. Има нужда от много сериозен ремонт. Има нужда от ремонт на фоайетата, така че да станат приветливи, за да посрещаме публика в тези огромни фоайета. Трябва ни ремонтът от мащаба на реновирането на Концертна зала “Добрич”.

Стълбите пред театъра вече имат нов вид – липсват изпочупените и липсващи плочи, но обектът все още не е приет от театъра. Какво предстои да се направи?

Да, все още не сме приели приключването на обекта. Изпълнителите първо трябва да минат пароструйка, след това да фигурират и да грундират. След това ще се мажат и челата с изолационна вата, за да може да изглежда още по-добре стълбището и да има хомогенен цвят.

Но театърът вече има едно по-добре изглеждащо лице.

Да, мисля ,че изглежда доста по-добре. Мисля, че и гражданите могат вече да видят. Това беше наболял проблем за гражданите. Но за толкова ни стигат силите. Сега ще се опитаме да оправим и части от фазата. Тези козметични ремонти ще можем да си ги позволим. Ще направим така, че главният входа да изглежда все по-добре.

Има откъртени парчета. Ще боядисаме. Ще се опитаме да решим проблема с гълъбите, които са прекрасни птици, но предизвикват мръсотия пред входа. Сега очакваме оферта за поставяне на специални первази за предпазване от кацане на птици.

c