Събота, 15 юни 2024

15.06.2024

Последвайте ни

Доживот ще лежи в затвора Фаредин, убил с камъни на улицата в Тервел бившата си

Той е осъждан три пъти. Първото му престъпление е било особено тежко - за изнасилване и грабеж

Апелативният съд измени присъда на Окръжен съд – Добрич като увеличи наказанието, определено на подсъдим за убийство, от лишаване от свобода за 18 години на доживотен затвор. Фаредин Ахмед е признат за виновен в това, че на 28.12.2021г. в Тервел умишлено е убил бившата си съпруга Айше Али.

Убийството е извършено по особено мъчителен начин, с особена жестокост и в условията на домашно насилие.

Той е осъден да заплати на дъщеря си, която е граждански ищец по делото, сумата от 200 хиляди лв. обезщетение за неимуществени вреди. Присъдата бе обжалвана от частния обвинител с доводи за несправедливост на санкцията и искане за увеличаване на наказателната репресия.

Драма в Тервел: От ревност Фаредин убил с камъни майката на двете си деца

Фаредин системно злоупотребявал с алкохол и играел хазарт, което влошило отношенията със съпругата му. Жената била подлагана на физически и психически тормоз. Бракът бил разтрогнат, но бившият й партньор продължавал да я притеснява, включително със закани за убийство, правел опити за физическа саморазправа с нея и децата им. Районният съд в Тервел издал заповед, с която задължил бащата да се въздържа от домашно насилие спрямо дъщеря си и му забранил да я доближава. Фаредин нарушил заповедта и му била наложена глоба. Издадена била и заповед за незабавна защита и решение на Районния съд с нови мерки за защита – този път спрямо Айше.

На 28 декември 2021 г. сутринта той пресрещнал на улицата бившата си съпруга с настояване на бъдат заедно. Тя му отказала под предлог, че има приятел. Мъжът й нанесъл многократни удари в главата с парче бетон. Свидетелка прекратила нападението. Подсъдимият се укрил. Междувременно била установена смъртта на Айше. Вечерта извършителят бил задържан. Съдебно-медицинската експертиза сочи като причина за смъртта многофрагментно счупване на черепните кости и разкъсване на главния мозък.

Въззивната инстанция прие за правилна преценката на първостепенния съд, че деянието е извършено с особена жестокост, по особено мъчителен начин и в условията на домашно насилие. Подсъдимият е нанесъл по пострадалата множество удари със значителна сила и те са довели до тежката черепно-мозъчна травма. Проявата е била особено мъчителна за жертвата и характеризира дееца като особено жесток. Броят на ударите, силата и насочеността им към жизнено важни органи, използваният бетонов къс показват, че деецът е целял настъпването на смъртта, което обуславя наличието на пряк умисъл. Доказано е и упражненото физическо, емоционално и психическо насилие към бившата му съпруга.

Убиецът от Тервел задържан мъртво пиян, още не е разпитван

При определянето на наказанието, Апелативният съд взе предвид предходно осъждане, за което подсъдимият е бил реабилитиран и присъда за закана с убийство, за която няма реабилитация. Последното бе добавено от въззивната инстанция към отегчаващите отговорността обстоятелства. Съдебното минало на Фаредин А. сочи извършването на тежки престъпления срещу личността.

Деянието - предмет на настоящото производство - разкрива негативна градация в асоциалното му поведение и престъпната му дейност в продължение на дълги години, белязани с упражняван системен психически, физически и емоционален тормоз спрямо пострадалата и собствената му дъщеря. „Ежедневните навици, характеризиращи се със злоупотреба на алкохол, наркотични вещества, хазартна зависимост определят подсъдимия като личност с липсващи трудови, социални и морални ценности, неосъзнаваща последиците от собственото поведение. Това разкрива високата  обществена опасност на личността му“, се заключава в съдебното решение.

Апелативният съд прецени, че присъденото от първата инстанция наказание е сериозно занижено и е нужно да се увеличи на доживотен затвор. Така ще се удовлетвори критерият за справедливост, заложен от законодателя.

Решението подлежи на обжалване пред ВКС.

c