Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

"Добруджански звуци" представи в Добрич "Petite messe solennelle" на Джоакино Росини

Концерт „С музиката на Джоакино Росини – 160 г. Messe Solennelle“ поднесе в петъчната  вечер в Огледална зала „Нели Божкова“ хор „Добруджански звуци“ с диригент Елвира Пастърмаджиева

Солисти бяха Галина Великова, Даниела Рабчева, Атанас Атанасов, Паско Ташев и Радослав Радев, а на рояла бе Мария Славова.

Хорът представи месата „Petite messe solennelle“, която Росини написва през 1863 година и я определя като най-интимното си творение.

Джоакино Росини е един от най-великолепните оперни композитори, който се дебютира със своята първа опера на едва 18 години, а в следващите шест години композира още петнадесет мелодрами, като сред тях са „Танкреди“, „Италианката в Алжир“ и „Турчинът в Италия“. Музиката му не само съпровожда персонажите, тя ги характеризира и ги „обрисува“. Росини е автор на много известни опери, като „Севилският бръснар“, „Крадливата сврака“, „Пепеляшка“, „Семирамида“ и „Вилхелм Тел“.

Въпреки че Росини е бил на върха на славата си, когато е едва на 31 години, той се оттегля от света на операта и се ограничава само с композиране на камерна музика и сонати за пиано. Така продължава до своя последен шедьовър – месата „Petite messe solennelle“. Талантлив, красив, чаровен, елегантен и гениален композитор, Росини обича да казва: „Дайте ми сметката от пералнята и аз ще я направя на музика“. Той е свирел на няколко струнни инструмента и сам е дирижирал своите опери. Рисувал е живопис и писал с таланта на писател.

c