Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Добруджа пее: Концерт "България пее" в Добрич (снимки и видео)

С много положителни емоции премина VII Национална инициатива „България пее“ на Български хоров съюз. В нея участие взеха Хор на учителките – Добрич с диригенти Габриела Павлова-Писанова и Маргарита Русева-Ганева и клавирен акомпанимент от Детелина Василева, Църковен хор при храм „Св. Троица“ с диригент Мариана Колева и Женски хор „Съзвучие“ гр. Тервел с диригент Живко Колев.

"Няма нищо лошо в това човек да пее и народът е казал 'Който пее, зло не мисли", с тези думи Маргарита Русева-Ганева откри концерта.

Събитието се проведе в Огледална зала „Нели Божкова“, където публиката неведнъж обсипа с аплодисменти хористите, ставайки на крака в отдаване на почит към хоровото изкуство.

Тематиката на концерта бе смесена, като имаше църковни песни, фолклорни звучения и съвременна музика. Организатори са Български хоров съюз и Община град Добрич.

Църковен хор при храм „Св. Троица“ е първото място, на което Маестро Захари Медникаров се запознава с хоровото изкуство. Днес именно същият хор откри и VII Национална инициатива „България пее“ на Български хоров съюз.

Втори на сцената в зала "Нели Божкова" излезе женски хор „Съзвучие“ гр. Тервел с диригент Живко Колев. Хорът е активен участник в духовния и културен живот в града. Именно по тази причина Община Тервел го припознава като представителна формация за града.

За своята 57-годишна история Хор на учителките – Добрич е изнесъл над 350 концерта в България и чужбина, участвал е в редица фестивали и конкурси, а дългогодишен диригент е Райко Тонев. Хорът на учителките бе и третият състав, който се изяви на сцената с диригенти Габриела Павлова-Писанова и Маргарита Русева-Ганева и клавирен акомпанимент от Детелина Василева.

В края на концерта диригентите на трите хора Габриела Павлова-Писанова, Живко Колев и Мариана Колева получиха грамоти от Български хоров съюз.

c