Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Добрич празнува знанието и просветата (снимки)

Честването в Добрич на най-обичания празник в културно-просветния ни календар, Деня на Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност започна пред паметника на светите братя.

Там цветя и венци поднесоха кметът Йордан Йорданов и председателят на Общинския съвет Нивелин Радичков, представители на политическите партии, заместник-кметовете и секретарят на Общината,

В празника се включиха народните представители Мая Димитрова, Ертен Анисова и Константина Петрова, областният управител Здравко Здравков,   почетни граждани на Добрич, представители на културни и образователни институции.

Празничната програма започна с изпълнение на най-малките празнуващи. 

"Днес празнуваме знанието и просветата, днес е празник за споделяне и преживяване, празник, който в нашето разделение е все по-необходим. Празник, в който няма лъжи и фалшиви новини, изречени от фалшиви герои. Днес е празник на истински герои, герои като Георги Господинов, спечелил една от най-важните литературни награди „Букър“ с романа си „Времеубежище“. Днес празнуваме знанието и просветата. Затова сме и толкова много, защото истината винаги побеждава лъжата. Светлината винаги побеждава тъмнината. И знанието винаги побеждава неграмотността. Знанието и грамотността обаче не идват лесно. Пътят е труден. Лесен е този само за неграмотността и лъжата", каза в тържественото си слово кметът Йордан Йорданов.

Той пожела: "Скъпи ученици и деца, не избирайте лесния път. Но и не се плашете от трудния. Слушайте учителите и родителите си, защото те винаги ще вървят с вас. Уважаеми учители, днешният ден е ден на благодарност към Вас. Имайте силите, за да предавате на бъдещите поколения своите знания и любов. Честит празник!“

С тържествен ритуал зрелостниците предадоха училищните знамена на випуск 2023.

С хоругви и икона на първоучителите Кирил и Методий, зографисана преди 113 години от   художника Господин Желязков Сербезов и съхранявана в храма “Света Троица”, тръгна празничното шествие на ученици, учители и деятели на културата в Добрич. Шествието поведоха ученици и учители от хуманитарната гимназия “Св.св. Кирил и Методий”, наследник на първото класно училище в Добрич, създадено преди над 150 години.

c