Неделя, 30 юни 2024

30.06.2024

Последвайте ни

Добрич посреща маестро Тончо Тонев с поредица от открити уроци и гала концерт

Едно от имената на съвременната българска акордеонна сцена маестро Тончо Тонев пристигна в Добрич

Майсторски клас с открити уроци организират от Школата по акордеон при НЧ „Йордан Йовков – 1870г.“ в Добрич, а гост лектор е едно от имената на съвременната българска акордеонна сцена маестро Тончо Тонев.

Срещите започнаха с опознавателна част, в която мастърът анализира качествата на учениците, получава въпроси и дава своите съвети. “Очаквам срещите да протекат по възможно най-добрият начин и накрая да посвирим заедно на концерта”, сподели пред Про Нюз Добрич мастърът.

На 26 юни от 18:00 ч. в Огледална зала „Нели Божкова“ ще се проведе Гала концерт на участниците от Майсторския клас. Ще участват Детският акордеонен оркестър в състав Тодор Тодоров, Никола Киров, Йордан Бонев, Борис Мартинов, Самуил Михайлов, Пламен Петров, Сергей Иванович; Акордеонен Квартет в състав Деян Дженков, Тодор Тодоров, Георги Ганчев и Станислав Стоянов и Акордеонен Оркестър „Acordeons Dreams” с ръководител Севдалин Симеонов.

Първото качество, което трябва да има не само един акордеонист, но и човек, който иска да се занимава с изкуство е да го носи в сърцето си. Независимо дали ще рисуваш, дали ще правиш скулптура, дали ще се занимаваш с музика. Ръцете са продължението на сърцето. Ето тоа съм разбрал през годините”, каза Тончо Тонев.

Той сподели, че познава добричката школа акордеонисти, особено при по-големите, като впечатленията му са, че колегите са много добри. Тонев изрази надежда, че има приемственост и малките акордеонисти ще продължат традицията на по-големите.

Това не е първият подобен семинар на маестро Тончо Тонев. Такива е провеждал в Швейцария и големи градове в България. Този тип събития винаги предизвикват интерес, споделя той.

Аз също съм бил малък и като съм започвал да се занимавам с музика, най-голямата ми мечта беше да се запозная с най-известните акордеонисти, – споделя Тонев. – Предполагам, че и за учениците в Добрич е голямо предизвикателство да се запознаят с музиканти с повече натрупан опит и стаж”, посочи маестрото, обяснявайки, защо са важни този тип срещи, които организират за втора година Школата по акордеон при НЧ „Йордан Йовков – 1870г.“ в Добрич и ръководителят Деян Дженков.

Общи 15 човека са записани на майсторския курс, като 11 от тях са ученици от школата по акордеон в Добрич, двама са възрастните, които имат желание да споделят опит с Тонев, както и двама ученици – единият идва от Бургас Искрен Тодоров, който свири на баян и другият е Кристиян Йорданов, който също е ученик на Тончо Тонев, посочи ръководителят на Школата по акордеон Деян Дженков.

Децата от школата в Добрич посещават средно 5-7 конкурса на година, като в 100% от случаите успяват да завоюват награди, което е голяма награда за ръководителя им, за самите деца и на Добрич, споделя Дженков.

Сега пред школата предстои лятна почивка, но за няколко от учениците ще има и участие в конкурс "Трикси" в средата на юли месец в Балчик. Множеството са и участията и постиженията през изминалия сезон, а новият открива още много възможности.

Тончо Тонев е едно от имената на съвременната българска акордеонна сцена, което през годините е успяло да плени много млади акордеонисти да следват неговия пример. Неговият стил е израз на виртуозност, владеене на инструмента, богата новаторска мисъл, която намира място в съвременния изпълнителски начин на свирене и музициране.

Роден е в Стара Загора, израснал в музикантско семейство, баща му Йордан Тонев в прочут тракийски акордеонист, оставил следа в народната ни музика. Средното си образование завършва през 1995 г. в  СМУ " Христина Морфова" гр. Стара Загора , а по-късно и АМТИИ проф. „ Асен Диамандиев“ в Пловдив със специалност музикална педагогика.

Лауреат е на множество награди от фестивали и конкурси, както в България така и в чужбина, една от тях е специалната награда на конкурса „Млад музикант“ в гр. Чирпан. Като изпълнител през годините е свирил с доста музиканти, но най-яркият отпечатък и до ден днешен си остава работата му с изявения цигулар и ръководител на оркестър "Орфей" Георги Янев. Като преподавател в АМТИИ в периода 2003-2016 г. , неговото име е привличало доста студенти, които са имали желание да продължат развитието си с акордеона. Зад гърба си има ръководени два семинара, като единия от тях е с международно значение „  Musik, Kultir, Gesang&Tanz aus Bulgarien Musikseminar“ , Melchtal, Швейцария. Към настоящия момент той е активен инструменталист, преподавател и корепетитор в анс. „ Загоре“ гр. Стара Загора.

c