Неделя, 30 юни 2024

30.06.2024

Последвайте ни

Директорът на КЦ „Двореца“ бе отличена за приноса й за българо-чешките взаимоотношения

Държавният културен институт отбеляза 10 години от партньорството с Чехия

Заместник областният управител Живко Желязков бе гост на тържеството по повод 10-годишнината от установяването на добри партньорски взаимоотношения между Държавен културен институт Културен център „Двореца“ с директор Жени Михайлова и Средно училище по стъкларство, живопис и промишлен дизайн в град Валашске Мезержичи, Чехия.

С изложба от проведения съвместен Пленер на възпитаници на чешкото училище и техни връстници от Националното училище по изкуства "Добри Христов" официално се закриха Чешките дни на културата, част от фестивалната програма "In The Palace" на Културен център „Двореца“, които тази година преминаха и под знака на друг юбилей – 100 г. от създаването на Двореца, както 80 години от основаването на двете художествени училища – във Валашксе Мезержичи и във Варна.

В обръщението си към присъстващите Ж. Желязков изрази увереност, че и занапред доброто партньорство ще продължи и ще се разшири в различни обществени сфери. Той изказа благодарност към всички, които допринасят за съхранението и популяризирането на културите на двата народа и пожела съвместните проекти да се множат и носят успех и удовлетворение. С кратка ретроспекция директорът на ДКИ КЦ „Двореца“ Жени Михайлова припомни как се е зародило партньорството, което вече е искрено приятелство, след което двамата със заместник областния управител връчи отличия на директорите на двете художествени училища, на председателите на читалищата в Балчик, както и на представители на медии от Белия град и област Добрич, които са допринесли за популяризирането на културата на Чехия и България.

В края на официалната церемония Живко Желязков връчи Грамота за изключителен принос в развитието на българо-чешките културни взаимоотношения, съхранение и популяризиране на българската култура и история на директора на ДКИ КЦ „Двореца“ Жени Михайлова.

c