Петък, 05 юли 2024

05.07.2024

Последвайте ни

Десетки протестиращи рибари от Крайморска Добруджа блокираха пътя за Болата и нос Калиакра

Рибари от цялото Северно Черноморие спонтанно блокираха изхода на село Българево, посока Болата. След кратък престой и намеса на органите на реда, протестът продължи като шествие с коли и полицейски ескорт в посока залива Болата. Там рибарите се събират и ще продължат своите действия в знак на несъгласие с налаганите им санкции и невъзможността да пускат лодките си от залива. 

Протестът доведе до огромна опашка от над 100 коли в село Българево, които искат да стигнат до Болата и Калиакра.

Както Про Нюз Добрич писа, напрежението ескалира след призовка за потомствен рибар от Българево, когото го грози акт на стойност от 1000 до 3 000 лева, заради това, че е пуснал лодката си в морето от залива Болата.

Полицията състави акт заради пускане на лодка от Болата, рибарите готови да блокират пътища

„Колеги любители рибари, приятели на морето, от два дни достъпът до морето през залива Болата на лодки и всякакви плавателни съдове се санкционира. Всички ние сме обявени за еко нарушители и престъпници“, заяви хоби риболовецът Виктор Лучиянов. В същото време "еко туристи" са разположили палатки и кемпери директно върху пясъка, паркират автомобилите си отново върху пясъка, като ползват всички околни храсти за тоалетна.

„Искаме прекратяване на порочната практика леки автомобили и всякакви превозни средства да паркират върху пясъка, поставяне на палатки и кемпери да бъде във определена зона, но не върху пясъка, да бъдат изградени тоалетни и душове за плажуващите, да се изгради (възстанови) хелингът за пускане на плавателни съдове“, посочва Лучиянов.

Рибарите настояват до изграждането на такъв да се спре санкционирането на гражданите, желаещи да влизат в морето през залива Болата. 

Очаквайте подробности!

c