Петък, 05 юли 2024

05.07.2024

Последвайте ни

Спешна среща за брегоукрепителните съоръжения и плажа Болата се проведе в Народното събрание

В Народното събрание по инициатива на народния представител Деница Сачева бе проведена експертна среща между народни представители, кмета на Община Каварна Елена Балтаджиева, председателя на Общинския съвет Христо Христов, специалисти от общинската дирекция по устройство на територията, екология, инвестиционни и икономически дейности, начело с инж. Йордан Стоянов, съобщи в социалнаата мрежа председателят на Сдружение „За туризма на Калиакра“ Стелиан Томов, който също е участвал в срещата.

Тя е била по повод на задълбочилите се екологични проблеми на Болата, свързани с невъзможността плажът да се стопанисва от Министерство на туризма, от Общината или да се отдава на концесионер и под наем. Коментирано бе и бездействието по обновяването на полусрутените брегозащитни съоръжения, посочва Томов.

На срещата са обсъдени направените от Сдружението предложения за включване между първо и второ гласуване на Закона за изменение и допълнение на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, които ще дадат решение на тези задълбочили се проблеми.

Предлаганите промени в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие ще гарантират опазването на природните ресурси и биоразнообразието на защитените морски плажове, които не подлежат на концесиониране или на възможността да се отдават под наем. В момента тези плажове, включително Болата, са практически неохраняеми, което води до редица негативни последици, включително екологични щети, чувство на безнаказаност сред нарушителите и проблеми за местното население и посетителите. Предлаганите промени ще задължат областния управител да организира контрол и охрана на тези плажове, което ще доведе до намаляване на екологичните щети, увеличаване на удовлетвореността на местното население и посетителите и развитие на екологичния туризъм, посочва Стелиан Томов.

c