Събота, 06 юли 2024

06.07.2024

Последвайте ни

Държавна опера – Варна представя „Дон Паскуале“ в „Двореца“ в Балчик

Държавна опера – Варна ще представи „Дон Паскуале“ на Гаетано Доницети в Държавен културен институт – Културен център „Двореца“ в Балчик на 8 юли от 21:00 часа.

Жизнерадостната белкантова творба оживява за четвърти път на варненската оперна сцена през 2023 година. Диригентът Светослав Борисов пристига от Германия, за да надгради своя успех от предишния „Дон Паскуале“, за който сега режисьорът Сребрина Соколова предлага нов прочит, казват от културния институт.

В ролите ще се въплътят Деян Вачков (дон Паскуале), Илина Михайлова (Норина), Рейналдо Дроз (Ернесто), Свилен Николов (доктор Малатеста) и Петър Петров (нотариус). Сценографията е дело на Иван Токаджиев, костюмите – на Елена Иванова, а хореографията – на Надя Димокова.

Темата за стар ерген, който иска да си намери млада жена, но бива измамен, е много популярна още от времето на commedia dell’arte и е използвана като сюжет от много композитори на комични опери. Доницети взима сюжета от „Сър Маркантонио“ (1810 г.) на Стефано Павези по комедията на Анжело Анели. Това е неговата 64-та опера. Доницети написва лично либретото на „Дон Паскуале“.

Гаетано Доницети е роден през 1797 година в Бергамо и е едва на 21 години, когато започва да жъне успех с първата си опера. Това предопределя шеметния му път като композитор от световна величина. За четвърт век написва около 70 опери, сред които шедьоврите „Любовен еликсир”, „Лучия ди Ламермур”, „Фаворитката”, „Анна Болейн” и, разбира се, „Дон Паскуале“.

Последната Доницети написва само за 11 дни, а оркестрацията – за 8. Резултатът е партитура, с единна драматургична концепция в стил опера-буфо, с богата мелодика и блестящи музикални
номера, които публиката бурно аплодира на премиерата в Париж на 3 януари 1843 година.

Творил в постоянна надпревара с Росини и Белини, Доницети е един от тримата големи италиански романтици, чието белкантово творчество бележи разцвета на италианската музика в първите десетилетия на XIX век. Творбите му дишат с духа на новото време, звучат с народнопесенни интонации и – не на последно място, разкриват най-добрите страни от таланта на певците.

Билети могат да бъдат закупени от каса „Воденицата“ и на Eventim.bg.

Снимки: Държавна опера – Варна

c