Сряда, 24 юли 2024

24.07.2024

Последвайте ни

Държавна опера – Варна представя “Севилският бръснар” на откритата сцена в "Двореца" в Балчик

Утре вечер - 25 юли на Открита сцена в ДКИ "Двореца" в Балчик от 21:00 часа

Класическата комична опера "Севилският бръснар" от Джоакино Росини представя Държавна опера – Варна на Открита сцена в ДКИ "Двореца" в Балчик на 25 юли (утре) от 21:00 часа.

Операта, която е известна със своята весела и динамична музика, има богата и интересна история на създаването си.

През 1816 година, след като Росини приема предизвикателството да композира опера за театър "Аржентина" в Рим, премиерата не се посреща с ентусиазъм, но след второто представление творбата бързо завладява сърцата на публиката и започва своята световна слава. През годините, "Севилският бръснар" се утвърждава като една от най-изпълняваните опери в света.

Росини приема предложението на Доменико Барбая – директор на неаполитанския оперен театър „Сан Карло“, и става композитор и диригент на театъра, запазвайки си обаче правото да твори и за други оперни състави. През тази година композиторът написва за „Сан Карло“ музикално-сценичната творба „Елизабет, английска кралица“, а за римския театър „Вале“ – операта „Торвалдо и Дорлиска“, чиято премиера е насрочена за декември. Налага се Росини да присъства на подготовката на тази си римска премиера. По време на пребиваването му в Рим херцог Сфорца-Чезарини предлага на композитора да напише опера за театър „Аржентина“, на който той е собственик. Росини приема предложението и в договора се определят условията: операта да бъде готова за откриването на карнавала през февруари; композиторът да присъства на репетициите и да дирижира първите спектакли; възнаграждението ще бъде четиристотин римски скуди, платими след третото представление. Не е определен нито сюжет, нито либретист. Обаче времето минава, а Росини не получава текст. Когато остава един месец до срока за представянето на завършената опера, Росини сам предлага да я композира върху сюжета на „Севилският бръснар“ от Бомарше (1732-1799). Именитият френски драматург Пиер Бомарше написва първата част от своята трилогия „Севилският бръснар, или Напразна предпазливост“ през 1773 г., а пиесата е поставена в Комеди Франсез две години по-късно. Театърът приема предложението на композитора.

И така, премиерата на „Севилският бръснар“ под диригентството на композитора е на 20 февруари 1816 година в театър „Аржентина“ в Рим. Обаче представлението не е много добро и операта е освиркана. Това не смущава особено Росини, който на второто представление успява да накара артистите да изпълнят партиите си според неговите изисквания. Сега операта се посреща с възторг. Оттук почва световната слава на тази безсмъртна творба, наричана отначало „Алмавива, или Напразна предпазливост“.

c