Петък, 05 юли 2024

05.07.2024

Последвайте ни

Държавна опера – Варна представя в „Двореца“ в Балчик операта мюзикъл „Калас и Онасис“

Държавна опера – Варна ще представи операта мюзикъл „Калас и Онасис“ Христос Папагеоргиу в Държавен културен институт – Културен център „Двореца“ в Балчик на 23 юли, неделя, от 21:00 часа.

В ролята на Мария Калас, от чието рождение на 2 декември т. г. се навършва век, ще влезе Ева Перчемлиева, а в тази на Аристотел Онасис – Мариос Андреу. Режисьор на спектакъла е Петко Бонев, диригент-постановчик – Страцимир Павлов. Сценографията и костюмите са дело на Ася Стоименова, хореографията – на Анна Пампулова, а художественото осветление – на Даниел Йовков.

Спектакълът пресъздава живота на оперната дива Мария Калас и милиардера Аристотел Онасис – две звезди с огромна слава и изпепеляващи съдби, чийто фатален сблъсък за пръв път се представя на световната музикална сцена.

Операта мюзикъл проследява с пристрастие, с любов и тъга, но и с чувство за хумор, главозамайващите успехи, болезнените жертви, жестоките загуби, незарастващите рани, метаморфозите, възхода и падението на тези две забележителни личности, по-големи сякаш от самия живот.

От любовта и страстта между тях пламва онази божествена искра, която извежда Мария Калас на самия връх на оперния Олимп. Но недостижимата и до днес оперна дива, най-великата певица на всички времена, изповядва, че „любовта е по-важна от всеки артистичен триумф“. На това свое верую тя остава вярна и в живота, и в смъртта.

За екипа на Държавна опера – Варна световната премиера на мюзикъла „Калас и Онасис“ е интересно творческо предизвикателство, най-напред заради хибридния жанр, заложен в операта мюзикъл от Христос Папагеоргиу. Авторът, който живее и твори в Ню Йорк, развива сюжета и музиката на две нива – оперната сцена и извън нея, и този сложен паралел изисква различна интерпретация.

„Певицата, която изпълнява ролята на Мария Калас, трябва да владее едновременно и двата стила на пеене – в операта и в мюзикъла. Когато действието се развива на оперната сцена, тя влиза изцяло в ролята на оперната икона Мария Калас, а в говорните диалози и когато сюжетът следва житейските обрати във връзката между Мария Калас и нейния любим, финансовия магнат Аристотел Онасис, тя звучи в бродуейски стил. Аз обичам да съм новатор и комбинацията между оперно и мюзикълно пеене с традиционна гръцка музика и гръцки балади определено ме интригува“, споделя музикалният директор на продукцията маестро Страцимир Павлов, който е подготвил и оркестрацията на творбата.

„Предизвикателство е и образът на Аристо Онасис, пълна противоположност на Мария Калас, най-богатият и арогантен тип по онова време. По-лесно може да се изиграе, но по-трудно е да се изпее. Тези две роли наистина са чудовищни“, допълва режисьорът Петко Бонев.

Билети могат закупени на каса „Воденицата“ или в мрежата на „Ивентим“.

Снимка: Държавна опера – Варна, Фейсбук

 

 

c