Петък, 17 май 2024

17.05.2024

Последвайте ни

Д-р Ерик Хинтердинг и д-р Фризо Ламертсе от „Райксмузеум“ направиха в София семинар, посветен на Рембранд

Двамата уредници от „Райксмузеум“ (Амстердам) - д-р Ерик Хинтердинг и д-р Фризо Ламертсе, участваха днес в практически семинар „Предизвикателства на офортите на Рембранд - оригинал, адаптация, копие“ в галерия „УниАрт“ в Нов български университет (НБУ). 
Д-р Ерик Хинтердинг и д-р Фризо Ламертсе са в България по покана на посолството на Кралство Нидерландия. В рамките на семинара те направиха анализ и критика на изложбата „В огледалото на Рембранд“.
Експозицията е подредена в галерия „УниАрт“и включва висококачествени репродукции на хелиогравюри на Рембранд, поставени в диалог със съвременната култура и с възприятията на студенти и преподаватели от Нов български университет.
Освен това чуждестранните гости разказаха на студентите от специалността „Изкуствознание и арт мениджмънт“ за това как се изготвят изложби, как се адаптират като послания за публиката и споделиха своя опит.
„Днешното събитие е част от проекта „В огледалото на Рембранд“. Той е междуинституционален и интердисциплинарен“, каза за БТА д-р Тодор Петев от НБУ. Той обясни, че освен студентите от програма „Изкуствознание“ са се включили също такива от „Изящни изкуства“ и от Театралния факултет.
„Идеята е да изградим един модел на професионално общуване. В случая темата е „Рембранд“, който модел може да реплицира с други теми между отделни специалности, отделни програми, като се цели не само образователен ефект, а също така се цели и да се създават културни продукти“, обясни още той.
Д-р Петев даде пример с „Рембранд фест“, който се проведе вчера в Културния център на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. „Имахме четири семинара с хора от различни специалности“, каза той. Във вчерашното събитие д-р Ерик Хинтердинг разгледа темата „Рембранд като иновативен график – техники, идеи, ефекти“. Д-р Боряна Кацарска (поет и преводач), Явора Петрова (художничка), доц. д-р Ясен Захариев (НБУ) се бяха подготвили по темата за художествените, литературни и философски подходи към Рембранд. Мартин Петков и Страхил Йорданов (MP-Studio) представиха „Дигиталното преживяване и Рембранд“. Проектът „Vincent Meets Rembrandt“. Фризо Ламертсе говори за съвременни кураторски практики. 
По думите на д-р Петев общата идея е, че освен носител на някакви послания, образите на Рембранд също така са и рефлективни. „Т.е. не само ни подават някаква информация, а ни ангажират по някакъв начин с разказите, с темите, с преживяванията, които той представя. Но също така те провокират размисъл в личен план, в културен план. И от тази гледна точка е „Огледалото на Рембранд“, т.е. тези образи в един или друг смисъл ни карат да осмислим себе си или културата, в която сме“, обясни той.
Д-р Тодор Петев припомни, че като част от проекта „В огледалото на Рембранд“ студенти на Снежина Петрова разиграли представление по поема на Рембранд. „Беше много интересно“, каза той и допълни, че с темата „Рембранд“ се опитват да изградят поредица от културни събития. „Едно пространство, в което общността споделя идеи, виждания, преживявания, свързани с Рембранд“, обясни той. 
На 30 януари предстои и представяне на изданието към изложбата „В огледалото на Рембранд“, чийто съставител е д-р Тодор Петев. Има планове за още проекти и за други творци, но „това са тайни от кухнята“, както каза той. 

c