Неделя, 30 юни 2024

30.06.2024

Последвайте ни

ЧПГ „Р. Цончев“, ОУ „М. Монтесори“ и Про Нюз Добрич отбелязаха Световния ден на книгата

В навечерието на Световния ден на книгата и авторското право Частната профилирана гимназия „Райко Цончев“ и ОУ „Мария Монтесори“ организираха Маратон на четенето. Сред специално поканените участници в събитието бяха и представители на медийна група Про Нюз – партньор на частните училища в много от техните културни и образователни прояви. Пред ученици от 7-ми до 12 –и клас Таня Топалова – журналист и рекламен мениджър в Про Нюз, сподели разсъжденията си защо четенето е важно и полезно.

„Четенето ни дава безкрайни знания, информация, обогатява речника и мирогледа ни. Четенето подобрява мисленето и паметта ни, то е превенция срещу болестите на века като алцхаймер и деменция, успокоява съзнанието и се бори със стреса,т.е. то има и лечебно действие.

Четенето развива креативността и въображението, дава ни различна перспектива и гледна точка към живота, а това ни помага да се справяме с предизвикателствата в различни ситуации“ – сподели Таня Топалова.

Тя подчерта още, че четенето ни прави по-добри хора – по-разбиращи, по-съчустващи, по-емпатични. По думите й четенето е модерно, защото гледката на четящ човек в парка или в градския транспорт е рядкост. „Затова четящите хора са модерни, защото са малцинство, те са различни и интересни“ – заключи Таня Топалова. Тя призова тийнейджърите – „ четете, защото това е инвестиция, при това най-ценната, защото инвестирате в себе си“.

Рекламният мениджър на Про Нюз избра да прочете пред учениците стихове на Георги Господинов, като заяви, че изборът не е случаен. Само преди два дни стана ясно, че романът на Господинов „Времеубежище“ е в краткия списък от шест номинирани книги за една от най-престижните световни литературни награди „Букър“.

Георги Господинов и Артюр Рембо бяха предпочетените автори, които представи пред учениците Ася Георгиева от дирекция „Хуманитарни дейности“ в Община Добрич, която също се включи в Маратона на четенето, организиран от двете частни училища.

Стихове от покойния добрички поет Ангел Веселинов прочете Елена Юрченко – директор на Библиотечен комплекс към ВУМ – Добрич. Откъси от любима книга чете и Стела Андреева.

Откъси от сборника с есета „Откъснати парченца живот“ прочете и неговият автор – преподавателят по български език и литература в ЧПГ „Райко Цончев“ Атанаска Георгиева. Тя припомни, че целият месец април минава под знака на четенето и затова в много от културните и образователни институции в Добрич се организират литературни четения.

„В ЧПГ „Райко Цончев“ са най-големите любители на хубавите книги, тук има най-много фенове на четенето“ – обяви Атанаска Георгиева и насърчи и учениците да се включат в Маратона на четенето. Сред най-предпочитаните от младежите автори бяха Йордан Радичков, Антоан дьо Сент-Екзюпери и Дан Браун. 

c