Вторник, 09 юли 2024

09.07.2024

Последвайте ни

Читалище „Български искрици“ в Добрич учи как се приготвя обреден хляб по Коледа

Как се приготвя обреден хляб Боговица показват от народно читалище „Български искрици“. Деца и възрастни собственоръчно месят хляба – благослов за здраве и плодородие.

“Брашно, вода, олио, захар, сол, мая, тамян – за да превърнем всички тези продукти в духовно-омилостивителна сила, се започва още с прибирането на реколтата. Когато се ожъне пшеницата, се отделя най-хубавата, измива се на реката и се използва само за приготвяне на обреден хляб”, споделя Калина от НЧ „Български искрици“ в образователно видео за обредния хляб.

Водата – тя се носи от девойките – мълчана, неначната, цветна. Мълчана се нарича, защото, докато се носи от извора, никой не говори. Неначната, защото никой не я докосва и никой не отпива. А цветна, защото в нея има билка, разяснява Калина.

В приготвянето на хляба се използва и просфорник с християнски символи, който служи като печат върху хляба. Когато заквасеният хляб се оставя да набъбне, просфорника се потапя в брашно и се поставя върху хляба, за да влезе магията от символите и знаците тестото.

Брашното за хляба се пресява през три сита, смесват се продуктите и се оставя да втаса. Тестото се премесва енергично, оформя се основата на хляба, като тя винаги е кръгла.

Идва моментът за поставянето на просфорника – притиска се силно и се обгражда от кръгъл елемент, а до него с по-малък просфорник се поставят четири печата, които притискат и кръглия пръстен.

Хлябът се пече 15-20 минути на по-слаба фурна, като с печенето хляба увеличава размера си два пъти.

c