Понеделник, 08 юли 2024

08.07.2024

Последвайте ни

Честита Баба Марта! В бяло и червено възкръсва надеждата и вярата в доброто

Преобърнало се слънцето, казва народът, когато полазят първите топли тръпки на пролетта и дойде месец март. Дошли от далечни времена, съхранени и до днес, първомартенските обичаи сбират в бяло и червено родената с пролетта надежда и желанието за здраве, берекет и богат година. 

Дойде ли Баба Марта, от нея може да се очаква всичко – и слънце, и сняг, и добро, и лошо. Защото заедно с възродената за нов живот природа се събужда и лошотията. Затова стопанката на този ден измита и почиства къщата, изтупва постелките – да свети всичко от чистота като преди всяко ново начало, пропъжда ритуално с викове и заклинания змиите и гущерите, за да прогони злото. Още не изгряло слънцето, а всяка домакиня вече е усукала бяла и червена прежда – символ на здраве, сила и дълголетие, за да украси с красивите мартенички и ръчичките на децата, и плитките на момите, и плодните дръвчета, и животните, и стопанските постройки. Често към пресуканите конци се прибавят мъниста, скилидка чесън, парички – против уроки и злини и за благополучие, а майките ги вързват на дечицата и наричат: „да си жив и здрав, бял и червен, да остарееш и да побелееш”.  

Мартеничката се носи докато се види щъркел или лястовичка, след което се поставя под камък или се окачва на плодно дръвче. В първомартенската утрин и къщата грейва, окичена с червено – да се радва баба Марта, да не се люти, здраве да има, дълъг живот и богат плод. На този ден момите и невестите обличат най-гиздавите си и пъстри премени, а бабите не излизат от домовете си. Така повелява обичаят – с хубост и младост да се посрещне възраждането на природата. Легендата разказва, че Баба Марта идва при хората, за да дари земята и посевите със слънчева светлина, да „сгрее” очакванията на стопаните за продородна и богата година и да възвести началото на пролетта. Тогава, когато след дългата студена зима цялата земя се събужда за нов живот, у човека в бяло и червено отново възкръсва надеждата и вярата в доброто и красивото.

Източник: http://ebridge.info

c