Вторник, 07 май 2024

07.05.2024

Последвайте ни

Бюджет за финансова стабилност предлага Община Добричка

В залата на Добрички общински съвет се проведе обществено обсъждане на Проектобюджет 2024 г.

Балансиран бюджет за финансова стабилност и устойчивост на Община Добричка предлагат от администрацията. Днес в залата на Добрички общински съвет се проведе обществено обсъждане на бюджета. Присъстваха граждани, кметове на населени места, общински съветници и представители на общинска администрация.

Кметът на общината Соня Георгиева изрази надежда, че тази година бюджетът ще бъде приет в законоустановените срокове, за разлика от предходната година. Тогава, припомняме, че функционираше служебно правителство и нямаше работещ парламент, което забави с месеци приемането на държавния бюджет, от което зависят и общинските бюджети заради делегираните средства в тях.

В приходната част са предвидени 41 887 851 лева на фона на 40 507 445 лв. за предходната година. Средствата идват от имуществени данъци и местни такси, субсидии, безлихвени заеми, преходни остатъци и бюджетните взаимоотношения на общината с Централния бюджет.

Разходната част по държавни и местни дейности е 41 887 851 лв., като 20 216 889 лв. е за местни дейности, останалите 21 670 962 лв. са за държавни.

Общинската администрация определя основна цел на Проектобюджет 2024 за запазване на финансовата устойчивост и стабилност на Община Добричка. Приоритет е усвояването на средства от европейските фондове, подобряване облика на населените места, уличната мрежа, благоустрояването, преодоляване на безработицата.

Подробно можете да се запознаете с Проектобюджет 2024 в прикачените файлове под статията.

c