Четвъртък, 05 септември 2024

05.09.2024

Последвайте ни

Фотоволтаични централи ще осветят десет села в община Добричка

Енергията ще захранва уличното осветление в 10 села

Добричкият общински съвет даде „зелена светлина“ за изграждането на фотоволтаични електрически централи в десет села от общината. Тази стъпка е част от проекта „Реконструкция и модернизация на системи за външно изкуствено осветление“, който цели да подобри качеството на уличното осветление и да намали енергийните разходи чрез използването на възобновяеми енергийни източници.

Проектът е финансиран по Националния план за възстановяване и устойчивост /НПВУ/ и обхваща селата Стожер, Стефаново, Одърци, Батово, Паскалево, Победа, Дончево, Карапелит, Ловчанци и Бенковски. Във всяко от тях съществуващите улични осветителни системи ще бъдат подменени с нови, енергийно ефективни решения. Освен това, ще бъдат инсталирани фотоволтаични централи, които ще произвеждат и съхраняват електроенергия за уличното осветление.

Според докладната записка, подадена от кмета на Община Добричка Соня Георгиева, фотоволтаичните централи ще се разположат в максимална близост до трафопостовете, захранващи уличното осветление. В селата Батово и Одърци ще бъде поставена по една централа, а в останалите села ще бъдат инсталирани по две. В някои населени места, като Стефаново и Дончево, централите ще бъдат разположени върху публични пространства – тротоари, площади и зелени площи.

Във всяко село, избраните места за фотоволтаични централи са общинска собственост и са в близост до основните трафопостове. В случаи, когато няма подходящи общински имоти, ще бъдат използвани конструкции тип пергола, поставени върху публични терени.

За село Победа, поради липса на общински терени в близост до трафопостовете, централата ще бъде разположена върху частен имот с одобрението на собственика. Общината е получила съгласие за безвъзмездно ползване на този имот за срок от 10 години.

c